Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski dan lutkarstva u Dvoru Veliki Tabor – izložba, radionice, predstava

U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima 4 predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine


Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Nije slučajno da je prvi dan proljeća svjetski, pa i hrvatski dan lutkarske umjetnosti. Lutke svojom pojavom donose radost i neku novu energiju, donose osmijeh na lice baš poput proljeća.

Premda se najčešće povezuje uz djecu, znalci vještinu lutkarstva često definiraju ovako: „Lutkarska umjetnost nije dobna, već umjetnička kategorija“.

U Dvoru Veliki Tabor već se 15 punih godina njeguje lutkarska umjetnost kroz postojanje putujuće lutkarske družine IOCULATORI. Danas ova skupina zaljubljenika u lutke na svojem repertoaru ima 4 predstave s motivima nematerijalne kulturne baštine koji su usko povezani uz Veliki Tabor poput Veronike Desinićke ili Vile Meluzine. I nisu to predstave samo za djecu. U njima jednako uživaju i odrasli koji tako na trenutak ostavljaju stvarni svijet i dopuštaju si maštati.

Prošle je godine, po prvi puta, u Dvoru Veliki Tabor kao aktivnost projekta Living castles, organiziran Međunarodni festival lutkarskih predstava. Brojni veliki i mali posjetitelji mogli su uživati u zanimljivim lutkarskim predstavama. (Sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.)

Ove godine želja nam je uključiti se u obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva. Već u petak 19. ožujka u 18 sati bit će otvorena izložba igračaka iz ostavštine profesora Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“. Mnoštvo igračaka koje će biti prikazane u Velikom Taboru, a koje su sada u vlasništvu kolekcionara Jure Gašparca, proizvedeno je od kraja 19. do početka 21.stoljeća (jednaki status imaju starinske igračke od papier machea i lutke Barbie i Teletubbies). Izložbu su koncipirale Žarka Vujić i Vlatka Filipčić Maligec.

I premda će izložba ostati otvorena neko duže vrijeme, baš ovaj vikend u kojem se proslavlja Svjetski dan lutkarstva, bit će idealan za posjet Velikom Taboru.
Naime, u subotu, 20. ožujka i u nedjelju, 21. ožujka, djeca će se, sa svojim roditeljima, u čak dva termina (od 11:30 do 12:30, te od 14:00 do 15:00 sati) moći okušati u izradi „poskakujućih“ (pop-up) vitezova - zabavnih lutaka načinjenih od priručnih i ekoloških materijala, te lutaka „silueta“ koje će odmah moći isprobati u tzv. kazalištu sjena.
Na sam Svjetski dan lutkarstva, u nedjelju, za sve će posjetitelje muzeja, male i velike, između dvije radionice, u 13 sati, lutkarska družina IOCULATORI odigrati predstavu Legenda o Veroniki Desinićkoj.

No, čak i ako ste u nemogućnosti doći u Desinić, možete se u ovu proslavu uključiti iz vlastitog doma. I to tako da pronađete neku svoju fotografiju iz djetinjstva na kojoj se, uz vas, nalazi i vaša omiljena (ili bilo kakva druga) igračka. Do kraja mjeseca ožujka fotografije možete „prikopčati“ na zid Facebook stranice www.facebook.com/VelikiTabor/ uz informaciju kada (koje godine) i gdje je fotografija snimljena. Sve će se fotke s igračkama naći u posebnom albumu na web stranici Velikog Tabora, www.veliki-tabor.hr.]

Dovedite djecu, omogućite im vikend pun lutaka i zabave, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera!

RASPORED OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA LUTKARSTVA
U DVORU VELIKI TABOR

Petak, 19. ožujka 2021.
U 18:00 sati – otvorenje izložbe lutaka iz ostavštine Tihomila Stahuljaka „Zbirka, a ne zbrka“

Subota, 20. ožujka 2021.
Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova
Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena

Nedjelja, 20. ožujka 2021.
Od 11:30 do 12:30 sati – radionica izrade „poskakujućih“ vitezova
U 13:00 sati – lutkarska kazališna predstava družine IOCULATORI – Legenda o Veroniki Desinićkoj
Od 14:00 do 15:00 sati – radionica izrade lutaka za kazalište sjena

Do kraja ožujka šaljite na facebook stranicu Velikog Tabora svoje fotografije iz djetinjstva na kojima ste snimljeni s nekom igračkom, te navedite koje je godine i gdje prizor fotografiran.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program