Prethodni članak
Sljedeći članak

Stipe Božić u Mariji Bistrici održao putopisno predavanje o Everestu


U organizaciji Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica u srijedu je u Domu kulture u Mariji Bistrici  Putopisno predavanje o Everestu održao Stipe Božić. Uz poštivanje epidemioloških mjera 40-tak posjetitelja uživalo je u zanimljivom predavanju našeg proslavljenog alpinista, putopisca, redatelja dokumentarnih filmova i emisija, člana HGSS-a, koji je govorio o svojim usponima na najviše vrhove svijeta te o usponima na najviše vrhove svih sedam kontinenata, o čemu je napisao pet knjiga i snimao uspješne dokumentarne TV serije.

Iako je naslov predavanja vezan na Everest, Božić je svojom pričom prenio na publiku i puno više svojih alpinističkih i drugih pothvata. Sve je bilo popraćeno i slajdovima i video isječcima, još od prvog putovanja na neki veći vrh 1975. godine i prvog uspona ne Everest 1979. godine, preko TV angažmana u vrijeme domovinskog rata do današnjeg aktivnog sudjelovanja u HGSS-u.

Gostovanje Božića u Mariji Bistrici, uz posredništvo Izdavačke kuće VBZ. bilo je planirano još početkom prošle godine, no zbog pandemije korone je odgođeno. Stoga je ravnateljica Knjižnice Mira Pižir zahvalila na gostovanju i izrazila uvjerenje da to nije bio zadnji dolazak Stipe Božića u Mariju Bistricu.

Predavanju je prisustvovao Mario Celinić, prvi Zagorac koji je nedavno osvojio Mt. Everest, a ovom prilikom je najavio pohod na Aljasku gdje na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali s visinom od 6.194 m, čime bi postao drugi Hrvat sa usponom na najviše vrhove svih 7 kontinenata. Vođa te ekspedicije u lipnju 2022. godine bit će upravo Stipe Božić.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook