Prethodni članak
Sljedeći članak

Slike s kolonije Gornji Hruševec bit će poklon Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu

Izložba radova Slikarsko kiparske umjetničke kolonije Gornji Hruševec otvorena je jučer u Donjoj Stubici


U galeriji KTIC – a u Donjoj Stubici otvorena je jučer izložba radova nastalih na prošlogodišnjoj  Slikarsko kiparskoj umjetničkoj koloniji Gornji Hruševec, a koja i ovog tjedna okuplja umjetnike koji stvaraju radove, uglavnom sa zagorskim motivima.

Organizator kolonije, ujedno i idejni začetnik te predsjednik Udruge Slikarsko kiparska umjetnička kolonija Gornji Hruševec je Stubičanec Mladen Horvatek, veliki podupiratelj umjetnosti koji ove kolonije umjetnika organizira proteklih šest godina.

- U početku su to bila prijateljska druženja i kolonije uglavnom s članovima Ernestinovačke kolonije. Umjetnici iz Slavonije dolazili su u Gornji Hruševec na kolonije, gdje je dosada nastalo sedamdesetak radova, uglavnom s temama stubičkoga kraja i zagorskog pejzaža. Sama udruga osnovana je prije dvije godine, a lani su na po prvi puta došli i slikari iz Češke i Mađarske, tako da je kolonija dobila i međunarodni karakter – rekao je Horvatek.

Posebno je to prijateljstvo sa Slavoncima, koje je krenulo preko poznatog kipara Mate Tijardovića, osnivača Kolonije kipara u Ernestinovu. Upravo zahvaljujući ovoj dugogodišnjoj suradnji ove su godine po prvi puta i učenice OŠ Donja Stubica i OŠ Vladimir Bosnar St. Toplice sudjelovale na međunarodnoj koloniji u Ernestinovu.

Na izložbi koja je jučer otvorena u KTIC – u predstavljeno je 28 radova s prošlogodišnje kolonije, a među njima i 7 slika koje putuju u Rim. Ta je pak suradnja ostvarena preko patera Božidara Nagyja, rodom iz Bedekovčine, koji se s kolonijom povezao preko Tijardovića koji je sa svojim suradnicima već radio umjetnine za Rim. Pater je također prisustvovao otvorenju izložbe, rekavši kako će poklonjene slike biti postavljene u Domu hrvatskih hodočasnika 'Dr. Ivan Merz' u Rimu.

-Cilj nam je da i u Europi predstavljamo naše Zagorje i nadam se da će kolonija još puno godina raditi da bismo to i ostvarili – rekao je Horvatek.

Upravo je tu promociju Zagorja, ali i stubičkog kraja, pohvalio donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić. – Ova kolonija od velikog je značaja za kulturnu promociju grada. Priča je krenula vrlo skromno prije šest godina u Gornjem Hruševcu, a evo danas je međunarodnog karaktera, s ovakvim suradnjama s Rimom te kolonijom u Ernestinovu, gdje su ove godine sudjelovale i naše učenice. Sve zajedno, jedna prekrasna priča, nastala zahvaljujući prvenstveno samo jednom čovjeku, Mladenu Horvateku, koji je svoju ljubav za umjetnost pretočio u jednu ovakvu koloniju, a ideje za budućnost govore da će ona samo rasti – rekao je Gospočić, napomenuvši kako će se ove godine, osim ove koja je sada u tijeku, kolonija održati i u sklopu manifestacije Stubica fest, 11. lipnja, kada će donjostubički osnovnoškolci imati prilike od majstora učiti kako nastaju umjetnički radovi te se i sami okušati u tome.

Izložbu je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je rekao kako će hodočasnici sada u Rimu imati prilike preko slika koje će naći svoje mjesto u Domu hrvatskih hodočasnika upoznati ljepote Zagorja. – Fascinantna je ova velika ljubav koju gospodin Horvatek ima za Gornji Hruševec kao svoje rodno mjesto. On kao da ima misiju da prezentira svoj stubički kraj ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Sama ideja da jedan čovjek, koji ne slika i ne kipari, iz čiste ljubavi prema kraju i umjetnosti, održava ovakvu koloniju je plemenita i za svaku pohvalu. Zadovoljstvo mi je da sam bio na ovoj izložbi. Horvateku i koloniji dajem punu podršku i s velikim zadovoljstvom ću posjetiti samu koloniju da pokušam osjetiti taj ambijent u kojem slikari i kipari dobivaju nadahnuća za ovakva vrhunska umjetnička djela – rekao je župan Kolar.

Slikarsko kiparska kolonija u Gornjem Hruševcu je u tijeku, i ove godine na njoj sudjeluje dvadesetak umjetnika, kako iz zagorskog kraja, ali i okolice te svih krajeva Hrvatske, a pridružili su im se i umjetnici iz Mađarske i Češke.

Suorganizatori izložbe su Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica te Multimedijalni centar Stub - klub, a ostaje otvorena do 3. lipnja.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook