Prethodni članak
Sljedeći članak

PUTUJEMO U SREDNJI VIJEK: Viteški turnir koji će donijeti pregršt atrakcija za sve posjetitelje ovog vikenda u Donjoj Stubici!

Ove subote i nedjelje, 11. i 12. lipnja u Parku Jure Stubičanca


U sklopu manifestacije Stubica fest, Družba vitezova zlatnog kaleža poziva vas na Tahyjev viteški turnir, koji će se ove subote i nedjelje, 11. i 12. lipnja, održati u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici.

Družba vitezova zajedno će vas sa svojim gostima vratiti u srednji vijek, kroz brojne atrakcije poput viteških borbi, ples i glazbu, vojni logor, viteške discipline, nastupe žonglera i slično.

Bit će tu i prikaza obrtničkih radnji, ponude domaćih OPG – ova te srednjovjekovni vrtuljak za djecu.

Ovaj turnir bit će posvećen povijesnoj ličnosti Franji Tahiju, glavnom negativcu velike Seljačke bune koja se dogodila davne 1573.g. Iako negativac, red je da se i njega predstavi publici, kao i njegovo djelovanje u Gupčevom kraju.

Njegovo upravljanje polovicom susedgradsko – stubičkog vlastelinstva dalo je povoda za tri seljačke bune. Vladareva komisija saslušala je 1567. godine čak 508 svjedoka u istrazi protiv Tahyja. Zapisnik sa suđenja bio je dugačak šest i pol metara, no unatoč tome ništa mu se nije dogodilo. i nakon seljačke bune, Tahy je, iako teško bolestan, nastavio zlostavljati seljake.

Jeste li znali da si je Tahy još za života dao napraviti nadgrobnu kamen ploču, koja se danas nalazi u Muzeju seljačkih buna u stalnom postavu? Jeste li znali da je Tahy pokopan u Crkvi Presvetog Trosjtva u Donjoj Stubici?

Svašta ćete o Tahyju, ali i o životu u srednjem vijeku doznati posjetite li turnir ovog vikenda, stoga ovo događanje nemojte nikako propustiti!

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook