Prethodni članak
Sljedeći članak

Pixelizacija Anje Vijatović od 27. rujna u Gradskoj galeriji Zabok

Autorica aktivno sudjeluje na samostalnim i skupnim izložbama. Imala je tri samostalne izložbe, u Zagrebu u Art kino Grič i Galeriji Greta, te u Galeriji Sikirica u Sinju. Izlagala je na skupnim izložbama od kojih valja istaknuti "Radićeva u osmijehu - ulica umjetnosti", Galerija umjetnost osmijeha u Zagrebu, „U staklu zajedno“, Muzej Mimara u Zagrebu i Muzej antičkog stakla u Zadru, „ARThoc“, Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu


Pučko otvoreno učilište Zabok poziva na otvorenje izložbe Pixelizacija Anje Vijatović. Izložba se otvara u ponedjeljak, 27. rujna 2021. u 19:00 sati u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/1.

O ovoj izložbi Željko Marciuš kaže da slobodno mišljeno, Anja Vijatović cijeli svijet svodi na pixele – obojene točke računala koje tvore digitalnu strukturu svijeta od tri osnovne RGB boje: crvene, zelene i plave što stvaraju sliku u mogućih 16 milijuna boja – 256 nijansi na 3. To je vidljivo na satelitskoj snimci, kao i povećanju fotografije sa zaslona računala, ali i na Anjinim slikama. Mlada umjetnica prevela je manualnim sredstvima: ruke (manus), kista i boje, digitalni jezik na analogni predmet: sliku. Na taj način dovodi svoj rad u kontekst vremena – sveopću virtualizaciju zbilje, ali i u paradoksalan odnos između čovjeka i njegovih tvorevina: nesavršeni čovjek, savršeni stroj. Mnoge filmske distopije poput Gulliamovih retro-fantazija (Brazil 1985, Nulti teorem, 2013), propituju nesklad i tragične poveznice između analogna i digitalnoga svijeta i humornih futurističkih apsurda takvih odnosa. Ono što je kod Anjinih labiritnskih struktura lijepo, zato što je nesavršeno, upravo je dodir ljudske ruke – human touch. Anja izabire ptičju, satelitsku, božju perspektivu na grad viđen kao na dlanu, gdje udaljavanjem od motiva dobivamo drukčiji – kozmički pogled na Planetu i grad, život i svijet oko sebe. Fascinantno je kako je na toj udaljenosti sve svedeno na osnovne pixele, elemente kompozicije: prostor, volumen i boje. Sve je povezano jedno s drugim: kuća s ulicom, ulica s obalom, obala s morem, svim tvorbenim elementima slike koji konkretan prizor (primjerice, Split) pretaču u apstrahiranu cjelinu. To u misao priziva sve stare kartografe svijeta koji su stvarali urbanu i svjetsku geografiju: od grada do novih kontinenata i Oceana. Slika svedena na labirint koji doživljavamo tlocrtno, a istovremeno vidimo strukturu autoričina slikarskoga neo-geo tkanja, još je zornije prikazana na manjim platnima gdje se labirintske strukture slažu i preslažu u mnogobrojne čudesne kombinacije poput igranja Tetrisa. Verbalnu, tekstualnu potku autorica prinosi u labirintske strukture sa slovima gdje verbalno prelazi u vizualno i obrnuto propitujući što je bilo prije: riječ ili slika? Pokazujući koliko je slika ujedno i verbalna, a slovo – znak i vizualan, što priziva u sjećanje kretsko-minojski Aleph nastao od glave bika.


Inače, Anja Vijatović rođena je 24. siječnja 1991. u Zagrebu. Srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer slikarstvo završila je 2009. godine. Iste godine upisuje preddiplomski sveučilišni studij Likovna kultura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kojeg završava 2012. godine. Iste godine upisuje diplomski sveučilišni studij smjer slikarstvo. Magistrirala je u klasi prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. godine. Nakon magisterija na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje drugi diplomski sveučilišni studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 2019. godine.
Aktivno sudjeluje na samostalnim i skupnim izložbama. Imala je tri samostalne izložbe, u Zagrebu u Art kino Grič i Galeriji Greta, te u Galeriji Sikirica u Sinju. Izlagala je na skupnim izložbama od kojih valja istaknuti "Radićeva u osmijehu - ulica umjetnosti", Galerija umjetnost osmijeha u Zagrebu, „U staklu zajedno“, Muzej Mimara u Zagrebu i Muzej antičkog stakla u Zadru, „ARThoc“, Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Njeni radovi se nalaze i u privatnim vlasništvima.


Vodila je likovne radionice. Sudjelovala je u projektu Comenius u osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu i projektu Kartografija i umjetnost – kARTografija na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Postavila je scenografiju u „Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog“ u sklopu Glazbenih staza 2017. godine.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Na autocesti A1 zbog prometne nesreće na 160.+700 km između čvorova Otočac i Perušić u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog obilnijih...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program