Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana premijera dokumentarnog filma o utvrdi Gradina u Podgrađu


U Organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici u petak je u Domu kulture u Mariji Bistrici održana premijera kratkog dokumentarnog filma ''Tajne zaboravljene bistričke utvrde Gradina u Podgrađu''.

Radi se o danas slabo poznatoj utvrdi koja je tijekom povijesti bila od velikog značaja na prometnoj trasi između Varaždina i Zagreba, dva slobodna kraljevska grada u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu. Najstariji sačuvani pisani spomen utvrde potječe iz 1.327 godine, dok je danas trag o njezinom postojanju na samom  lokalitetu sačuvan jedino u tragovima.

Nakon projekcije predavanje o zagorskim utvrdama održao je dr. sc. Krešimir Regan - voditelj projekta Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatske, koji je u suradnji sa Kajakvianom 2017. godine izdao i knjigu o 108 utvrda na području Hrvatskog zagorja i njegovim graničnim područjima. U planu je bilo i predavanje Ivane Škiljan, ali je ono zbog izolacije predavačice otpalo.

Film je snimljen uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica i predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici posljednjih godina poduzima s ciljem promicanja baštine čitavog bistričkog kraja. Prije same projekcije prisutnima su se obratili načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i potpredsjednik Skupštine KZŽ-e Josip Kovačić, koji su pozdravili snimanje filma i izrazili podršku danjim istraživanjima ovog lokaliteta. U sklopu danjih aktivnosti, iz Ogranka najavljuju uskoro i dvije korizmene tribine.

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook