Prethodni članak
Sljedeći članak

[OTVORENA JE IZLOŽBA] Seljačka buna kroz fotografsko oko Mladena Bana


U novouređenoj galeriji Kulturno turističko informativnog centra u Donjoj Stubici otvorena je jučer izložba fotografija Mladena Bana, pod nazivom 'Buna traje'.

Na izložbi su izložene fotografije koje je Mladen Ban snimio na manifestaciji Seljačka buna 2016., 2018., 2019. i 2020. godine. Prilikom otvorena izložbe, sam autor je istaknuo kako osim što korijene preko šukunbake vuče iz Hižakovca, ovoj ga je manifestaciji privukao entuzijazam i volja Družbe vitezova da Seljačku bunu predoče svijetu, koji to nije vidio i doživio. – Meni nije cilj promovirati sebe kroz ove fotografije, već Seljačku bunu i Družbu vitezova. Kroz povijest Matija Gubec bio je seljački vođa, kojega danas svi političari bilo kojih opcija poštuju kao velikana. U fotografijama je moj utisak Matije Gupca i Seljačke bune, one su obišle Ameriku, Australiju, a i bliže zemlje, odakle sam dobio poruke podrške, i to mi je posebno drago, da ljudi iz svih krajeva vide dio naše povijesti na koju moramo biti ponosni i na kojoj nema nikakve mrlje – rekao je Mladen Ban.

Suradnja Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica s Mladenom Banom započela je 2016., kada su nastale njegove prve fotografije Seljačke bune. – Suradnja se nastavila prošle godine, kada je napravio fotografije Gupčevog kraja, predivne fotografije Gornje i Donje Stubice koje govore više od tisuću riječi i na tome mu hvala – rekla je direktorica TZP Kornelia Vnučec, dok je predsjednik Družbe vitezova Zlatnog kaleža Ivan Štefek rekao kako se organizacijom ove izložbe autoru Mladenu Banu željela pokazati koliko se njime ponose, jer svojim fotografijama prati sav njihov rad, trud i muku koje ulažu u manifestaciju.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako mu je izuzetno drago da je upravo ova izložba prva postavljena i otvorena i novouređenom prostoru Žandarmerije, odnosno sada Kulturno turističko informativnog centra. Rekao je i kako se nada da će iduće godine, povodom 450. obljetnice Seljačke bune i 50. obljetnice Muzeja seljačkih buna, 15. izdanje manifestacije ponovo biti jedan veliki spektakl.

Izložbu je otvorio župan Željko Kolar, koji se ovom prigodom prisjetio svog prvog susreta s Ivanom Štefekom, koji mu je 2013. godine prezentirao manifestaciju. - Vidjelo se da ta manifestacija ima ogroman potencijal, kojim može postati ne samo od interesa za stubički kraj, Krapinsko – zagorsku županiju, već i poznata na području čitave Hrvatske, a i šire. Već sada možemo s velikim zadovoljstvom reći da se to i dogodilo, prije svega zahvaljujući Družbi vitezova, koja je sama krenula u tu priču, a putem smo se svi priključivali, da bi došli do najposjećenije manifestacije u županiji koju je u zadnjem izdanju posjetilo 20 tisuća gledatelja – rekao je Kolar. Istaknuo je i kako vjeruje da će se sljedeće godine, na ove obljetnice, ponovo napraviti jedna sjajna manifestacija.

Fotografije Mladena Bana su fascinantne. Oduševljen sam njima i tom umjetničkom kreativnošću, zbog koje ne znate je li slika napravljena prije 3, 4 godine ili prije puno vremena, pa je stajala negdje u nekom podrumu i sada ju je netko izvadio van i izložio – rekao je Kolar te je zahvalio autoru na svemu što kroz svoje fotografije čini na promociji Bajke na dlanu, a zahvalio je i Družbi vitezova te se ujedno prisjetio i Zlatka Mirta Mede, koji je kao Gubec dugo bio zaštitno lice ove manifestacije.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i načelnik Gornje Stubice te predsjednik Turističke zajednice Jasmin Krizmanić, kao i stručna suradnica TZP Marina Breber, uz nekolicinu članova Družbe vitezova, uz glazbeni ugođaj za koji se pobrinuo Tomislav Puntarić.

Izložba je organizirana u suradnji Turističke zajednice i Stub - kluba, čiji je voditelj Zvonimir Babić moderirao otvorenje izložbe, kao i 104 prethodne koje su bile postavljene u galeriji Stub - kluba, prije ovog zadnjeg uređenja same zgrade.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook