Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO&FOTO] Neprekinuta tradicija: Iako zbog epidemije bez publike, Gupčevi kmetovi srčano krenuli u obilježavanje Seljačke bune


Kako bi održali tradiciju obilježavanja Seljačke bune 1573, Družba vitezova Zlatnog kaleža zajedno s Turističkom zajednicom područja Gupčev kraj i ove godine obilježava ovaj poseban datum od velike važnosti stubički kraj, ali i za hrvatsku povijest.

Nažalost, i ove godine bez gledatelja, manifestacija je održana u uskom krugu ljudi, sukladno epidemiološkim mjerama.

Nakon što je jučer otvorena izložba fotografija Mladena Bana 'Buna traje', danas je održano i puntanje kmetova pod Gupčevom lipom u Gornjoj Stubici. Nekolicina članova Družbe vitezova okupila se u Hižakovcu kod Rodne hiže Matije Gupca, a potom došli do Gupčeve lipe, gdje su, kao i inače, samo nažalost ove godine isključivo za medije, a ne i publiku koja ih vjerno prati, izveli svoje poznato puntanje, odnosno poveli bunu protiv ugnjetavanja vlastelina Franje Tahyja.

Tradiciju moramo poštivati, tako da i ove godine, nažalost ne na način kao što je bilo prijašnjih godina, zbog epidemije, u skromnijem obliku obilježavamo Seljačku bunu i puntanje pod lipom. Seljačka buna i Matija Gubec ono je po čemu je naš kraj prepoznatljiv i na što smo ponosni i nadam se da ćemo već iduće godine, kada slavimo obljetnicu 50 godina spomenika i muzeja i 450 godina Seljačke bune, imati veliku manifestaciju koja će moći okupiti gledatelje – rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Iako bez publike, Družba vitezova ni ove godine nije prekinula tradiciju.

– Mi već 449 let jednu te istu lekciju vučimo sponovič, ponavljali ju bumo i dalje dok ju nemo navčili, a kad bu to, to ni ja ne znam – rekao je Matija Gubec, odnosno Krešimir Končevski, istaknuvši kako nije zapostavljeno obilježavanje ove obljetnice koju će Družba i ove godine obilježiti srčano i sa veseljem te kako se nadaju da će manifestaciji već iduće godine moći prisustvovati i publika.

Nakon puntanja, sutra će se obilježiti drugi dio manifestacije. Nažalost također bez gledatelja, Družba će u Donjoj Stubici izvesti predstavu Napad na Tahyjev grad.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook