Prethodni članak
Sljedeći članak

Nikad bogatiji program: U Zagorju se obilježava Tjedan mozga

Još jedan Tjedan mozga u Krapinsko-zagorskoj županiji


I ove godine obilježava se Tjedan mozga u Krapinsko-zagorskoj županiji, u sklopu kojeg su u planu predavanja i radionice, s različitom tematikom u Bedekovčini, Loboru, Zaboku, Krapini, Krapinskim Toplicama, Donjoj Stubici i Mariji Bistrici i to od 11. do 17. ožujka.

Tjedan mozga u KZŽ organizira se u sklopu 23. Tjedna mozga u Hrvatskoj, kao dio svjetske kampanje kojom se širu javnost želi upoznati sa značenjem istraživanja mozga i povezanim bolestima, a pokretačica i organizatorica je dr. sc. Sanja Kovačić. Organizator je Hrvatska liječnička komora, suorganizator Udruga Stav, a partneri na projektu su Krapinsko-zagorska županija i Općina Marija Bistrica.

Ove godine planirano je nekoliko događanja u Loboru, najviše u Domu za odrasle osobe Lobor-grad. Tako će u ponedjeljak, srijedu i petak od 9 sati biti organizirana Radionice hodanja korisnika uz pratnju medicinskih djelatnika do ribnjaka Bajer 'Jednostavno, samo hodam!', u utorak u 11 sati predavanje za korisnike 'Hrana za mozak' održat će Nikolina Turk, radni terapeut, a u četvrtak u 11 sati Marina Galinec, mag. psych., održat će Predavanje za korisnike 'Očuvajmo naš mozak'.

U utorak u 18 sati u Općinskoj dvorani Lobor Javno predavanje ''Iako „treće dobi“ – VRIJEDNI SMO'' održat će preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta MBB-e, a  Kreativnu radionicu za starije osobe 'Dramske igrarije za malo starije' održat će prof. Anita Klemar.  

U srednjoj školi Bedekovčina u ponedjeljak u 11.40 sati na rasporedu je Radionica za djelatnike srednje škole Bedekovčine  'Tehnike ekspresivne art terapije - Iza mozga - Razbijamo ljutnju', koju će voditi  pedagoginja Tatjana Papst, u utorak u 12.25 sati prof. biologije Saša Peričak održat će Predavanje za učenike Srednje škole Bedekovčine 'Evolucija živčanog sustava', u srijedu u 10 sati Radionicu za djecu iz dječjeg vrtića Bedekovčina 'Složimo mozak' vodit će Učenici 5. Ma i mentorice Suzana Posavec i Štefica Sukreški, a u četvrtak u 10 sati Nikolina Ferenčak vodit će Radionicu za članove udruge umirovljenika Bedekovčine ''Kako poboljšati kognitivne funkcije''.

U Zaboku, u Gradskoj knjižnici, u ponedjeljak u 18 sati, na rasporedu je Javno predavanje 'Kakvi smo? Osnove psihologije ličnosti', a predavač je dr. sc. Antun Palanović, mag. psych. U Sivoj dvorani Opće bolnice Zabok u srijedu od 13 sati  prim. dr. sc. Maida Seferović, dr. med., neurolog  predavat će na temu 'Poremećaj stanja svijesti, diferencijalne dijagnoze', Siniša Roginić, dr. med., kardiolog na temu 'Sinkopa', Klara Kunštek, dr. med., specijalizant hitne medicine na temu 'Poremećaj stanja svijesti uzrokovan poremećajem glukoze u krvi', a na programu je i Procjena rizika bolesti Srca i krvnih žila – Učenici SŠ Bedekovčina s mentoricom Barbarom Benković.

U Krapini će se u Gradskoj knjižnici u srijedu u 19 sati održati predavanje akademkinje Vide Demarin 'Neuroplastičnost mozga u zdravlju i bolesti', u Knjižnici u Donjoj Stubici u četvrtak u 18 sati Javno predavanje 'Zaštita mentalnog zdravlja djece i adolescenata' održat će prof. dr. sc. Gordana Keresteš, a u Općinskoj knjižnici Krapinske Toplice u petak u 18 sati Javno predavanje 'Glavobolje' održat će prim. dr. sc. Maida Seferović.

Najviše je događanja u Mariji Bistrici. U srijedu u 18 sati u OŠ Marija Bistrica Predavanje za roditelje i nastavnike djece 'Logopedske intervencije u djece nižih razreda osnovne škole' održat će Ema Babić, mag. logopedije, Poliklinika AVIVA, a u četvrtak u 10 sati Jelena Ivana Bikich Oprešnik, magistra povijesti i Marinko Micak, prof. hrvatskog jezika animirat će radionicu za djecu trećeg razreda 'Mozgalice'. Preostala događanja na završetku tjedna su u Hotelu Kaj. U petak u 18 sati doc. dr. sc. Sanja Kovačić, dr. med., neurolog, KBC Sestre milosrdnice održat će Uvodno predavanje 'Kako vježbati mozak i zabaviti se?', a prof. Anita Klemar Kreativnu radionicu za starije osobe 'Dramske igrarije za malo starije'.

U subotu u 10 sati Nika Kovačić i Stela Beljak, imat će Radionicu za djecu s posebnim potrebama 'Muzikoterapija', a u 19 sati Javno predavanje 'Neurogastronomija' održat će prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja. Zadnjeg dana, u nedjelju u 10 sati na rasporedu je Javno predavanje 'Brain gym' Stele Beljak, a u 19 sati Javno predavanje 'Padam u nesvijest', koje će održati prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže, dr. med., neurolog. 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook