Prethodni članak
Sljedeći članak

Atraktivne folklorne skupine dolaze u Zabok


Treće izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA održava se u Gradu Varaždinu i na području Varaždinske županije do 12. srpnja ove godine. Generalni pokrovitelj festivala COFA je Varaždinska županija, a pokrovitelji su Grad Varaždin i UNESCO.

Festival će gostovati i u Zaboku. U četvrtak 11. srpnja od 18 do 19 sati uslijedit će mimohod folklornih skupina iz Perua, Indije, Bugarske i Njemačke s Trga sv. Jelene, ulicom Matije Gupca, preko pješačko – biciklističkog mosta pa do Gradske uprave. U 20 sati u Multimedijalnom centru održat će se koncert navedenih skupina te domaćina, Ansambla Zabok.

Ulaz je besplatan pa Grad Zabok i Ansambl Zabok pozivaju sve građane da poprate mimohod te da dođu na besplatan koncert.

Čitav program festivala:

Program Međunarodnog folklornog festivala COFA 2024

PERU:

Naziv grupe: Elenco Artístico PERU MULTICOLOR

Folklorna grupa Elenco Artístico PERU MULTICOLOR dolazi iz glavnog grada Lime, Peru. Kroz  25 godina umjetničkog djelovanja, grupa razvija, promiče i prikazuje peruanski folklor kroz glazbu i plesove. PERU MULTICOLOR broji oko 40tak glazbenika i plesača, koji aktivno sudjeluju u umjetničkim prezentacijama na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Grupa je do sada gostovala u 25 zemalja, na četiri kontinenta.

Umjetnički rad Elenco Artistico Perú Multicolor zasniva se na prenošenju kulturne baštine Perua u različite dijelove svijeta, podižući tako zastavu bratstva i mira među svim narodima svijeta.

Skupina razvija i promiče tradicionalni folklor iz različitih regija Perua  a n a festivalskoj pozornici predstaviti će se sa tradicionalnim peruanskim plesovom i glazbom iz peruanskih Anda.

Grupa po prvi puta gostuje u Hrvatskoj na COFA festivalu

NJEMAČKA

Naziv grupe:“Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis”

Folklorna grupa „Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkrei“ dolazi iz grada Schlitza/Nemačka. Osnovana  je davne  1927. godine sa ciljem očuvanja tradicijskih plesova, pjesama, dijalekta i izvornih nošnija. Društvo broji oko 150 aktivnh  članova koji djeluju u nekoliko različitih sekcija.

Od 1960-ih godina grupa često sudjeluje na festivalima folklora diljem svijeta te su do sada gostovali u  SAD, Portoriko, Egipat, Rusija, Šangaj, Tajvan, Mađarska, Grčka, Francuska, Slovenija, Španjolska, Cipar, Katar te Francuska Polinezija/Tahiti. Od 1961. Organizatori su međunarodnog CIOFF festivala folklora pod nazivom „Schlitzerländer Trachtenfest“ koji se održava bijenalno te ugošćuje mnoge medunarodne i nacionalne folklorne grupe.

Grupa će se predstaviti sa tradicionalnim koreografijama “Schlitzerländer Kirmestänze” porijeklom iz grada Schlitza uz autentične narodne plesove iz cijele Njemačke. repertoar grupe sastoji se od različitih plesnih suita, kvadrile i tradicionalnih plesova uz pratnju vrsnih glazbenika na harmonici, kontrabasu i gitari.

INDIJA:

Naziv grupe: kulturna organizacija RANG FOLKLORE FOUNDATION

iz Indijske savezne države GUDŽARAT,smještene na zapadnoj obali Arapskog mora,  iz grada Ahmedabada po prvi puta u Hrvatsku na COFA festival  dolazi kulturna organizacija RANG FOLKLORE FOUNDATION sa slavnom poviješću dužom od četiri desetljeća .Bogate koloritom, narodne nošnje Indije zasigurno će oduševiti sve posjetitelje festivala a zanimljive plesne koreografije vođene tematikom pjesama koje veličaju prirodu, izražavaju tradicionalna zanimanja ili govore o indijskim božanstvima ostati će nam dugo u sjećanju. Grupa je nositelj mnogobrojnih nagrada i priznanja.

BUGARSKA:

Naziv ansambla:Rosna Kitka

Folklorni ansambl Rosna Kitka ( u prijevodu „buket sviježeg cvijeća“) dolazi nam iz Sofije, glavnog grada Bugarske.Ansambl je  osnovan  1946 godine. U svojoj dugoj povjesti, ansambul Rosna Kitka izveo je  vise od 5000 koncerta pred 3 000 000 gledalaca. Ansanbl   je gostovao u više od 32 zemlje iz citavog svijeta: Evrope, Amerike, Azije i Afrike. Dobitnici su  mnnogobrojnih  medunarodnih i tuzemnih  priznanja i nagrada.

COFA  je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine. Festival promiče raznolikost, potiče kulturni razgovor i uključenost te doprinosi očuvanju kulturne baštine. Festival prezentira i afirmira nematerijalnu kulturnu baštinu i u užem smislu folklorno stvaralaštvo ne samo kroz uobičajene,klasične sadržaje, nego i kroz suvremenu interpretaciju različitih segmenata nematerijalne kulturne baštine te folklornog stvaralaštva kako bi ih približila senzibilitetu suvremenog čovjeka, odnosno senzibilitetu novih generacija djece i mladih.

Festival je  unazad dvije godine ugostio atraktivne  folkorne grupe sa svih kontinenata (iz Sjedinjenih Američkih država, Meksika, Poljske, Rumunjska, Gruzije, Kolumbije, Ukrajine, Švicarske, Slovenije i Hrvatske ).

Ovogodišnje Treće  izdanje međunarodnog folklornog festivala COFA i ovoga puta donosi bogatstvo kulturne baštine iz čitavog svijeta. Po prvi puta i ove godine na festivalu  gostuju najbolje svjetske folklorne grupe iz Indije, Perua, Švicarske, Bugarske i  Njemačke  te domaće folklorne skupine sa preko 350 sudionika festivala.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook