Prethodni članak
Sljedeći članak

HZZ predstavlja nove mjere zapošljavanja, evo koje

HZZ PU Krapina u petak, 13. ožujka u prostoru Male dvorane Pučkog otvorenog učilišta Krapina predstavlja nove mjere zapošljavanja


HZZ PU Krapina u petak, 13. ožujka u prostoru Male dvorane Pučkog otvorenog učilišta Krapina s početkom u 13 sati predstavlja nove mjere zapošljavanja.

 Najvažnije promjene u odnosu na dosadašnji set mjera:

1.  Potiče se uključivanje nezaposlenih osoba u mjere primjenom ugovora o radu - vraćamo dostojanstvo obrazovanim i kvalificiranim osobama. Time se osigurava ekonomska i socijalna sigurnost uz sva prava i obveze iz radnog odnosa. Radnici će raditi za plaću adekvatnu njihovoj stručnosti, obrazovanju i kompetencijama umjesto „novčane pomoći“ svima bez obzira na razinu obrazovanja i složenost poslova na kojima su stjecali prva radna iskustva potrebna za zapošljavanje ili polaganje stručnog ispita i stjecanja licenci.

- Ponovna integracija na tržište rada nakon dugotrajne nezaposlenosti, bolesti i drugih faktora koji utječu na zapošljavanje ili drugih faktora kojima je niska zapošljivost.

Do 2016. dominacija mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanje radnog odnosa (SOR) i Javnog rada 68%, od 2016 do sada 38%, potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje do 2016. 15%, sada 46%.

2. Nema limita u plaći – potpora za zapošljavanje prati trošak stvarne plaće i načelo rada za plaću koja odgovora, nema potplaćenosti. Ovim se osigurava rast plaća i mogućnost da poslodavac uz manji trošak angažira potrebnu stručnu radnu snagu.

 3. Ukidanje SOR-a uz jačanje Pripravništva kao instituta stjecanja prvog radnog iskustva u zvanju. Omogućava se rad na poslovima u zvanju uz mentorstvo, bez rada na jednostavnim poslovima i obavljanja poslova za koje poslodavci nerado zapošljavaju radnike niže ili neadekvatne razine obrazovanja. Nema rada i učenja za minimalnu plaću.

 4. Bolje upravljanje javnim sredstvima  - za isti iznos veći učinak u odnosu na SOR, mjeru koja za 12 mjeseci rada iznosi 50 tisuća kuna po osobi.

Osoba prima novčanu pomoć u visini minimalne plaće, pripravnik i druge osobe zaposlene kroz potpore za zapošljavanje primaju plaću i ostvaruju radni staž koji osigurava  povoljnija prava iz mirovinskog sustava.

Trošak SOR-a za 25 tisuća sudionika u razdoblju listopad 2016. do prosinca 2019. čini 34% od ukupnog trošak mjera dok je za isti broj osoba u potporama za zapošljavanje 19,9%

5. Podržavanje poduzetničkih ideja - nezaposlenim osobama daje se prilika za realizaciju poduzetničke ideje i pokretanje posla kroz Potporu za samozapošljavanje uz prethodnu stručnu pomoć - kako realizirati ideju i kako ući u svijet samozapošljavanja i poduzetništva.

U 2020. osigurava se veća financijska potpora za osobe koje u slabije razvijenim područjima kreću u samozapošljavanje čime se utječe na gospodarski razvitak i demografsku sliku tih područja.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, a za sav promet zatvoreni su čvorovi Oštrovica i Vrata i državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zbog provođenja kontrole na čvo...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program