Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] MOŠT REZANEC I KOSTANJ PUCANEC: Tradicionalna kestenijada privukla mnoštvo posjetitelja pod Gupčevu lipu


Gupčeva kestenijada, simpatičnog i domaćeg naziva 'Mošt rezanec i kostanj pucanec', okupila je danas u Gornjoj Stubici, kod Gupčeve lipe, brojne ljubitelje prirode, jeseni i svih njenih blagodati te dobre zabave i opuštanja.

Turistička zajednica Gupčevog kraja kao organizator i ove je godine ponudila posjetiteljima zaista širok izbor gastro i eno ponude te raznih domaćih proizvoda kroz brojne štandove, dok se Kulturno – umjetničko društvo 'Matija Gubec' kao suorganizator pobrinulo za kulturni program.

Tako su program otvorili Vrapčeki, dječja skupina Dječjeg vrtića Jurek. Mališani su kroz svoj ples i pjesmu pokazali kako provode vrijeme u vrtiću, kako vole pjesmu i ples, ali i običaje i tradiciju svojega kraja.

Nastupila je i tamburaška sekcija KUD – a Matija Gubec, kao i srednja dječja skupina s plesovima i pjesmama Zagorja, ali i gosti, KUD Horvatska iz Velike Horvatske u Desiniću.

Nakon kulturno – umjetničkog programa, svoju je izložbu gljiva predstavila, sada već stalna, sudionica Kestenijade, Stubičanka Jadranka Blagec, velika ljubiteljica prirode, sakupljačica gljiva i biljaka, promotorica života u skladu s prirodom, ali i zagorske i stubičke tradicije i običaja.

-Turistička zajednica područja Gupčev kraj, zajedno s Kulturno – umjetničkim društvom 'Matija Gubec', odlično je organizirala ovu već tradicionalnu kestenijadu, koja zapravo u mnogočemu govori o tome kako su ljudi nekada prije živjeli i koliko su bili vezani uz šumu i prirodu, koliko je bilo važno otići u šumu, sakupljati gljive i kestene i na neki način su od toga živjeli. Sada nekako imamo sve manje potrebu a tim, pa ova manifestacija podsjeća na to kako treba poštivati prirodu, tradiciju i običaje – rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, dodavši kako se pokazalo još jednom kako je i ova manfiestacija odličan promotor Gupčevog kraja, obzirom da je okupila posjetitelje ne samo sa šireg područja Zagorja, već i iz susjednih županija, osobito iz Zagreba.

Osim u kulturno – umjetničkom programu, posjetitelji su mogli kušati kolače od kestena, ali i domaće, tradicijske zagorske kolače, mošt i vina stubičkih vinara, gulaš i druge delicije od gljiva te, naravno, kestene, za koje se čekalo u redu. Kupovao se domaći med, rakija, zimnica i brojni domaći proizvodi OPG – ova, a za zabavu se pobrinuo Footloose band.

Fotogaleriju s događanja možete pogledati OVDJE

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook