Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas u Maču 26.smotra dječjeg folklora Krapinsko-zagorske županije


Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga KZŽ u suorganizaciji s KUD-om „Ljudevit Gaj“ Mače danas organizira 26.smotru dječjeg folklora Krapinsko-zagorske županije. Na Smotri  će nastupiti dvanaest dječjih folklornih skupina  iz sedam kulturno-umjetničkih društava koje će se predstaviti izvedbama folklorne građe primjerene dječjem uzrastu. Najzastupljenije su, naravno,  dječje igre, pjesme i plesovi  Hrvatskog zagorja, ali mali folkloraši prezentirat  će posjetiteljima  i tradicijsku baštinu Međimurja, Slavonije i Bilogore. U programu će sudjelovati oko300 folkloraša u dobi od četiri do četrnaest godina. Ovogodišnji sudionici dolaze iz sljedećih udruga: KUD Belec; KUD Đurmanec; KUD Horvatska; KUD „Lovro Ježek“, Marija Bistrica; KUD „Ljudevit Gaj“, Mače; KUD Sveti Križ Začretje; i KUD „Zlatko Baloković“, Krapinske Toplice.

Domaćin županijske Smotre dječjeg folklora odnosno suorganizator po prvi put je KUD „Ljudevit Gaj“, Mače. Za smotru je posebno važno istaknuti kako je, unatoč „postpandemijskom razdoblju“, uspjela održati pristojne brojke prijavljenih sudionika, što je potvrda kako folklorni amaterizam naše Županije ima doista svijetlu budućnost. Dokaz je to da se potiče rad s najmlađima i da KUD-ovi prepoznaju važnost rada s dječjim skupinama, a posebice važnost stručnim i educiranim voditeljima što će nesumnjivo doprinijeti još većem interesu djece za bavljenje folklorom.

Nastupe skupina,  sa stručnog aspekta, pratiti će poznavateljica dječjeg folklora, selektorica HDFKIV (Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja) magistra etnologije i kulturne antropologije, Katarina Horvatović. I ovog će puta svojim  viđenjem izvedbi  sasvim sigurno pomoći voditeljima skupina da još bolje razvijaju dječje folklorno stvaralaštvo na području KZŽ, a ujedno će odabrati i najuspješnije skupine u 4 kategorije.

Smotra dječjeg folklora KZŽ održat će se u prostoru Doma kulture u Maču s početkom u 17.00 sati. Ulaz je slobodan.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook