Prethodni članak
Sljedeći članak

BUNA TRAJEEEE: Priprema se neviđeni spektakl - jubilarna Bitka kod Stubice


Daleke 1573. godine stubički su se seljaci, kao i brojni njihovi supatnici širom srednje i istočne Europe, odlučili za pravicu izboriti oružjem. Upravo je ta godina ostala zapisana u povijesti kao godina velike Seljačke bune, koju je predvodio Gubec.

Taj je rat nastao zbog lošeg položaja kmetova i ugnjetavanja koja je nad njima vršio vlastelin i zemljoposjednik Franjo Tahy, otkad je 1564. došao na vlastelinstvo.

Seljaci su kao svoje ciljeve isticali borbu za stare pravice i uspostavu „carske pravde“, rušenje feudalnog poretka, osnivanje svoje vlade u Zagrebu, preuzimanje obrane od Turaka te preuzimanje ubiranja poreza i oslobađanje trgovine feudalnih smetnji. Vođe su im bili Matija Ambroz Gubec, Ivan Pasanec, Ivan Mogaić i Ilija Gregurić.

Znak za početak oružanog ustanka dan je u noći 27. na 28. siječnja 1573., a prva veća ustanička akcija bila je napad na Cesargrad. Pobune su izbile na desetak velikih vlastelinstava u Hrvatskoj i slovenskim pokrajinama. Konačbo, buna je završila 9. veljače u velikoj krvavot bitci kod Stubičkih Toplica, u kojoj je poražena glavnina ustaničke vojske, a njezin vođa Matija Gubec zarobljen je te kasnije pogubljen.

U bitci i neposredno nakon nje pobijeno je možda i 3000 seljaka, a prema nekim podacima, u buni je sudjelovalo i do petnaest tisuća seljaka, njih 5 tisuća u završnoj bitci.

Predaja iz 19. stoljeća kaže da su Gupcu nakon mučenja glavu ovjenčali užarenom željeznom krunom te ga posadili na užareno prijestolje na Markovom trgu u Zagrebu. Puk Zagorja pak priča da Gubec nije umro, nego da su se nad njim i njegovom vojskom sklopila dva brijega. Gubec sjedi ispod njih sa svojim kapetanima za kamenim stolom na kojem su pune čaše vina. Brada mu se ovija oko stola, pa kada se omota devet puta, tad će se brada opet rastvoriti i Gubec sa svojom vojskom ponovo osvanuti.

Lik Matije Gubca za zagorskog je čovjeka oličenje borbe protiv svake vrste nepravde. Buna i posebno njezin vođa tako su si osigurali trajno mjesto u hrvatskoj kulturi, a stubički, Gupčev kraj, već godinama ovaj dio povijesti obilježava manifestacijom koja je prerasla ne samo granice naše županije, već i Hrvatske odavno, zahvaljujući Družbi vitezova zlatnog kaleža, koja već 15 godina zdušno organizira prikaz velike bitke i na taj način oživljava povijest.

Buna trajeeeeeee! ove će godine konačno ponovo odzvanjati Gupčevim krajem, u spomen na ustanak malog čovjeka u borbi za pravicu. Nakon što je 2020. godine spektakularna Bitka kod Stubice okupila rekordan broj posjetitelja, na desetke tisuća ljudi u Donjoj Stubici, posljednje dvije pandemijske godine zbog epidemioloških mjera su onemogućile da se manifestacija održava. No, ove je godine 15. obljetnica manifestacije, koja će još jednom pokazati zašto je najveća u Krapinsko – zagorskoj županiji i jedna od najvećih u Hrvatskoj.

Na tisuće posjetitelja ponovo će imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu i sudjelovati u puntanju, i to zahvaljujući Družbi vitezova zlatnog kaleža, udruzi, grupi entuzijasta, koja je cijelu priču prije 15 godina pokrenula. Jesu li očekivali da će ideja koju su tada imali naići na ovakvo plodno tlo, na toliko odobravanje i interes publike i da će prerasti u ovakvu manifestaciju, upitali smo predsjednika Družbe Ivana Štefeka. – Priželjkivali smo to i nadali se. Često smo kao udruga koja se bavi prikazima borbi i života u Srednjem vijeku sudjelovali na ovakvim velikim manifestacijama po Hrvatskoj, i vani i kad smo krenuli s idejom prikaza Bitke kod Stubice, želja nam jest bila da to jednog dana ovakvo izgleda, na što smo zadnjih godina i došli – kaže Štefek. – Naravno, nije to bilo moguće odmah u počecima, sve to puno košta i potrebna je velika organizacija – dodao je. Sav se trud i entuzijazam isplatio, spektakularnu je Bitku kod Stubice pratilo na desetke tisuća posjetitelja, a sigurno smo da će tako biti i ove godine.

Događanja će se u sklopu manifestacije odvijati tijekom tri vikenda. – Uključila se i Turistička zajednica Biser zagorja, pa ćemo s njima organizirati 28. siječnja bitku na Cesargradu, gdje će biti uprizoren dio puntanja i priprema za Seljačku bunu. Naše tradicionalno puntanje kmetova bit će 4. veljače u Hižakovcu i kod Gupčeve lipe, a onda velika Bitka kod Stubice 11. veljače – najavio je Štefek.

Centralno događanje i ove godine, odnosno prikaz bitke, bit će kod dvorca Stubički Golubovec. – Trenutno smo u pripremama i radimo na scenariju, uvodimo neke promjene i novitete. Zbog radova na obnovi, sam dvorac ove godine neke biti uključen u scenarij, no bitka će se odvijati podno njega – pojasnio je Štefek. I ove će se godine u prikaz bitke uključiti brojni statisti te prijateljske udruge iz Hrvatske i inozemstva. – Ono što možemo reći, a to nam je bila i želja i uspjeli smo u tome, da će se manifestacija ove godine po prvi puta održati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske. Očekujemo, i vjerujemo, da će bitka i ovog puta okupiti rekordan broj posjetitelja iz 2020. godine, ako ne i više.

A osim bojnog polja i prostora oko dvorca, cijeli će centar Donje Stubice biti u znaku bune. Sva događanja će i početi u centru, kod Fontane prijateljstva, gdje će se seljaci okupiti i krenuti u bitku. Brojne popratne sadržaje najavili su iz Turističke zajednice područja Gupčev kraj. – Bit će to spektakl kakvog svi zajedno očekujemo! Bogati program, zabavljači, srednjovjekovni sajam, bogata ugostiteljska ponuda, a onda i koncert i glazbeni program nakon same bitke, ponovo u centru – najavili su iz Turističke zajednice, odakle će nas o detaljima ove impozantne manifestacije obavijestiti u narednim danima.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook