Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec skoro zadavio ženu. Sve je zgrozio svojom izjavom na sudu u Zlataru

  • nasilje nad ženama

    Foto: Ilustracija/ Davor Javorovic/Pixsell


Foto: Ilustracija/ Davor Javorovic/Pixsell

Općinski sud u Zlataru ovog je tjedna javno objavio svoje Rješenje kojim se produljuju mjere opreza jednom stanovniku s područja Krapinsko - zagorske županije prema kojima se on svojoj "bivšoj intimnoj partnerici" ne smije približiti na bliže od 400 metara, osim, dakako, kad dolaze na sud.

Također, zabranjuje mu se i uspostvljanje ili održavanje veze s njom putem pisma, e-mail adresa, telefona, mobitela i drugim oblicima elektroničke komunikacije, te prenošenjem poruka putem drugih osoba.

Te su mu mjere produljene jer sud smatra da bi mogao ponoviti kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, a iz dokaznih radnji koje su provedene prije podizanja optužnice, navodi sud, proizlazi osnovanost te sumnje. Kao jedan od primjera sud posebno navodi detaljni iskaz žrtve, koji ima potporu u nalazu vještakinje sudske medicine, prema kojem je žrtva "zadobila krvne podljeve u području kuta čeljusti i vrata, a svaki od krvnih podljeva predstavljaju svaki za sebe i u ukupnosti tjelesnu ozljedu. Po svom mehanizmu nastanka ove ozljede čine cjelinu i nastale su djelovanjem jagodica prstiju tj. pritiskom na navedena područja u okolnostima hvatanja za vrat i lice, što u ukupnosti predstavlja tjelesnu ozljedu".

Branitelj optuženika je na sjednici predložio da se mjera ukine, navodi da se, prema stavu obrane, nepotrebno odugovlači postupak zbog potrebe zakazivanja vijeća. Također, ukazuje da je riječ o jednom izoliranom incidentu koji se dogodio prije godinu i pol, da se optuženik primjereno ponaša, a počinjenje djela i osporava.

"Optuženik nema nikakvih poroka te ne postoji ni jedna druga okolnost zbog koje bi postojala opasnost da on počini novo djelo", rekao je na sud njegov branitelj.

Sam optuženik je naveo da on doživljava stres svaki put kada "dobije plavu kuvertu" te on ionako nikakve kontakte sa žrtvom ne bi htio ostvarivati pa smatra da je mjera bespotrebna.

No, sudu se baš i nije svidjelo, čak štoviše, sudsko vijeće je ostalo pomalo zgroženo, pa je donijelo Rješenje kojem mu se ipak produlju mjere opreza.

"Okrivljenik je na sjednici vijeća, iskazujući da on doživljava stres kada primi sudski poziv, po ocjeni vijeća, pokazao nekritičnost i pomanjkanje empatije za žrtvu pa se od takve osobe ne bi moglo očekivati da se bez naloženih mjera opreza primjereno ponaša", naveo je Općinski sud u Zlataru u svom javno objavljenom Rješenju.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook