Prethodni članak
Sljedeći članak

U svim zagorskim policijskim postajama postavit će se info pultovi namijenjeni žrtvama nasilja

Policijska uprava krapinsko-zagorska već duži niz godina kontinuirano provodi edukacije policijskih službenika na temu podrške i zaštite žrtava kaznenih djela, te je ostvarila dobru suradnju s drugim državnim institucijama i udrugama koje dolaze u doticaje sa žrtvama kaznenih djela


U Republici Hrvatskoj ustrojen je sustav podrške i zaštite žrtava kaznenih djela, poštivajući odredbe Direktive 2012/29/EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Prema rečenoj Direktivi, žrtva ima pravo da razumije i bude shvaćena, ima pravo na informaciju od trenutka prvog kontakta s nadležnim tijelom, dobiti pisanu potvrdu da je prijavila kazneno djelo, informaciju o stanju predmeta te prijaviti na jeziku koji poznaje, pristup službama za podršku i dr.

Nadalje, prava žrtava i svjedoka te pravila postupanja u odnosu na njih regulirana su u temeljnim kaznenim zakonima (Kaznenom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku) kao i u ostalim posebnim zakonima i podzakonskim propisima.

-Značajnu ulogu u provedbi odredbi zakona koji reguliraju prava žrtava imaju i policijski službenici, koji po prirodi svoga posla ostvaruju prvi kontakt sa žrtvama kaznenih djela. Policijski službenici prema žrtvama kaznenih djela postupaju s posebnim obzirom, čuvajući dostojanstvo i privatnost žrtve, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Policijski službenici će žrtvu usmeno upoznati s njezinim pravima, a potom uručiti i pisanu obavijest o pravima uz koju žrtva dobiva i kontakt podatke udruga i organizacija koje pružaju podršku i pomoć žrtvama - govore iz policije.

Policijska uprava krapinsko-zagorska već duži niz godina kontinuirano provodi edukacije policijskih službenika na temu podrške i zaštite žrtava kaznenih djela, te je ostvarila dobru suradnju s drugim državnim institucijama i udrugama koje dolaze u doticaje sa žrtvama kaznenih djela.

Jedna od suradnih institucija je i SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije, koji djeluje u sklopu udruge CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, čiji volonteri provode savjetodavni rad sa žrtvama kaznenih djela.

Udruga CESI, SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije već drugu godinu za redom na području Krapinsko-zagorske županije provodi projekt “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kroz koji se između ostalog pruža i izravna podrška žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela kroz psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć, emocionalnu podršku, podršku pratnjom na sudu, državnom odvjetništvu kao i drugim vidovima informiranja o pravima i pružanja praktične pomoći.

U cilju ostvarivanja što bolje i promptne zaštite i pružanja podrške žrtvama kaznenih djela Policijska uprava krapinsko-zagorska već na početku provedbe programa odazvala se pozivu na suradnju SOS telefona te je u svojim prostorijama u Zaboku postavila info pult rečenog programa sa letcima namijenjenim žrtvama u kojima se nalaze korisne i konkretne informacije kako žrtve mogu ostvariti psihosocijalnu, savjetodavnu i emocionalnu podršku a koje informacije će na taj način biti dostupne žrtvama već u momentu prijavljivanja kažnjivih radnji počinjenih na njihovu štetu.

Danas je ta suradnja dodatno ojačala i proširila susretom Roberta Pavića, zamjenika načelnika PU krapinsko-zagorske i Tene Sambolić Petrišić, voditeljice telefona i savjetovališta, budući se na zamolbu SOS telefona i savjetovališta info pultovi programa sa letcima namijenjenim žrtvama postavljaju u svim ostalim policijskim postajama na području Krapinsko-zagorske županije - u Policijskim postajama Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada i Zlatar Bistrica, kako bi bili dostupni što većem broju ljudi.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri i Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigur...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program