Prethodni članak
Sljedeći članak

Trajno oduzeto, odnosno ukinuto 39 vozačkih dozvola

U PU krapinsko-zagorskoj donijeto je, od početka stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od 1. kolovoza 2019. godine, ukupno 38 Rješenja o oduzimanju i ukidanju vozačkih dozvola a temeljem pravomoćnih prekršajnih odluka, s time da je 12 takvih rješenja doneseno od 1. kolovoza do 31. prosinca 2019. godine, a od 1. siječnja do 29. veljače 2020. godine doneseno je 27 takvih rješenja


Zbog nužnosti podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa, prije svega zbog prevelikog broja prometnih nesreća koji je u Republici Hrvatskoj veći u odnosu na Europsku uniju i po broju prometnih nesreća i po broju smrtno stradalih u prometu, od 1. kolovoza 2019. godine, stupile su na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Njime su pooštrene sankcije za počinjenje prekršaja u prometu, ali isto tako povećan je broj negativnih prekršajnih bodova za određene prekršaje.

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske vozači su najčešće prikupljali negativne prekršaje bodove zbog vožnje pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja vozilom i neposjedovanja vozačke dozvole, odnosno vozilom su upravljali za vrijeme dok im je bila na snazi zabrana upravljanja vozilom, istekao rok važenja vozačke dozvole ili su vozilom upravljali bez položenog vozačkog ispita.

Vozačka dozvola se oduzima, odnosno ukida rješenjem ukoliko je vozač prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a mladim vozačima ukoliko su prikupili devet negativnih prekršajnih bodova. Vozač može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja kojim mu se ukida vozačka dozvola.

U Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj donijeto je, od početka stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od 1. kolovoza 2019. godine, ukupno 38 Rješenja o oduzimanju i ukidanju vozačkih dozvola a temeljem pravomoćnih prekršajnih odluka, s time da je 12 takvih rješenja doneseno od 1. kolovoza do 31. prosinca 2019. godine, a od 1. siječnja do 29. veljače 2020. godine doneseno je 27 takvih rješenja. 

Ukoliko vozač i nakon ukidanja vozačke dozvole, a prije nego je ponovno položio vozački ispit, upravlja vozilom kaznit će se novčanom kaznom od 10 000 do 20 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od 60 dana, te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest do 24 mjeseca.

Zakonska osnova, članak 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

(1) Pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene prekršaje iz ovoga Zakona je upis negativnih prekršajnih bodova u evidenciju.

(2) Negativni prekršajni bodovi iz stavka 1. ovoga članka brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani.

(3) Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.

(4) Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola.

(5) Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojem je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se uskratiti pravo produljenja vozačke dozvole.

(6) Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola je oduzeta ili prijavljena izgubljenom, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola.

(7) Vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će se uskratiti pravo na podnošenje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine od dana izvršnosti rješenja.

(8) Nakon što su negativni prekršajni bodovi uzeti u obzir za donošenje rješenja iz stavaka 3. do 7. ovoga članka brišu se iz evidencije.

(9) Osoba iz stavaka 3. do 6. ovoga članka može ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja iz stavaka 3. do 6. ovoga članka, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.

(10) Osoba iz stavka  9. ovoga članka koja upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja iz stavaka 3. do 6. ovoga članka, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

(11) Osoba iz stavka 7. ovog članka koja upravlja motornim vozilom, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

(12) Vozaču koji je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 10. i 11. ovog članka će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od:

 

1) šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen prvi puta

 

2) 12 mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi puta

 

3) 24 mjeseca, ako je prekršaj počinjen treći i svaki slijedeći puta.

 

(13) Protiv rješenja iz stavaka 3. do 7. ovoga članka ne može se podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.“.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.  Jak vjetar usporava promet i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program