Prethodni članak
Sljedeći članak

DRAMA U BUDINŠČINI: 'Vlado mi je gurno prste u oči i ugrizao me za vrat'

Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije ni u kakvoj vezi s navedenim događajem i/ili osobama


Općinski sud u Zlataru ovog je tjedna presudio i riješio da Vladimir iz Budinščine mora svom sumještaninu Tomi isplatiti odštetu u iznosu nešto većem od 47 tisuća kuna zbog posljedica koje ima nakon tučnjave, koja se između njih dvojice dogodila nedaleko Tomine kuće još u srpnju 2019. godine.

Naime, Općinski sud u Zlataru već je ranije nepravomoćno osudio Vladimira da je kriv za tučnjavu kojoj je prethodila svađa. Sud ga je proglasio krivim da je tijekom kraće verbalne prepirke s Tomom, „u neizravnoj namjeri da istoga teško tjelesno ozlijedi, najprije mu zatvorenom šakom zadao udarac u predjelu desne strane glave u predjelu oka, a potom i u desnu stranu prsišta, a kada ga je imenovani odgurnuo od sebe mašući rukama kako bi spriječio njegov daljnji napad, ponovno je došao do imenovanog i s njim se naguravao, te mu gurnuo prste u oba oka, na neutvrđeni način zadao mu udarac u lijevu novu, a kada su zajedno pali na tlo ugrizao ga za vrat, uslijed kojih udaraca je Tomo zadobio ozljede u vidu krvnog podljeva u području desnog oka, krvnog podljeva u području desne strane prsnog koša, kontuzijskog biljega lučnog izgleda u području donje prednje desne strane vrata i krvnog podljeva u području vanjske strane srednje trećine lijeve natkoljenice, a kao posljedicu posrtnja i pada na tlo zadobio i ozljedu u vidu prijeloma gornjeg desnog dijela lijeve natkoljenične kosti, a koje sve ozljede Tome u ukupnosti čine tešku tjelesnu ozljedu".

I nakon takve sudske presude, na koju se Vladimir žalio, Tomo je protiv Vladimira podignuo tužbu sa zahtjevom za odšetom jer mu je nakon te tučnjave, kako je tvrdio, narušeno tjelesno zdravlje, zbog čega se više ne može baviti nekim aktivnostima kojim se bavio prije, pa samim time, kako tvrdi, trpi i duševne boli. Tomo je u tom novom sudskom postupku ponovio da mu je Vladimir gurnuo prste u oči, ugrizao ga za vrat i da mu je zadan udarac u lijevu nogu te je objasnio sudu zašto je kod liječnika prvo rekao da je pao u vinogradu. Naime, Tomo tvrdi da nije htio da on i Vladimir imaju problema s tim, no, kad je Vladimirov sin počeo po mjestu pričati kako je njegov tata 'natamburao' Tomu, odlučio je prijaviti Vladimira te ga tužiti.

Medicinski sudski vještak, a potom i sam sud, ocijenili su Tominu tužbu osnovanom.

„Tužitelj, u pogledu ozljeda, u svom iskazu navodi da je u jednom trenutku, dok je tuženika držao na podu da ga više ne bi mogao udarati, a tuženik se ispod njega trzao, osjetio jaku bol u lijevoj nozi. Zbog ozljede noge u bolnici je bio tjedan dana ili malo manje. Tamo je operiran i još su mu ostali vijci i pločice u nozi. Po uputama liječnika je providio dugotrajnu terapiju, bio je na bolovanju i općenito je liječen kako je opisano u medicinskoj dokumentaciji. I sada osjeća bolove u nozi, naročito kod promjene vremena. Noga mu je nešto kraća i više ne može raditi puno aktivnosti kojima se prije bavio; volio je planinariti, plesati, hodati po šumi ali to više ne može. Kad ga jače boli onda i lagano šepa, a ostao mu je i ožiljak na lijevoj potkoljenici. Dok se liječio, supruga mu je pomagala u svemu što sam nije mogao; kupala ga je, oblačila, vozila liječniku i pomagala kod svih takvih aktivnosti u kojima je bio onemogućen. Iskaz tužitelj sud je ocijenio uvjerljivim i istinitim“, stoji u obrazloženju presude i rješenja Općinskog suda u Zlataru prema kojem Vladimir mora platiti navedenu odštetu Tomi.

Inače, Vladimir se na ovu presudu i rješenje ima pravo žaliti u roku od 15 dana nadležnom županijskom sudu.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook