Sljedeći članak

Najbolje od Međimurja i Čakovca prezentirano u samom središtu Beča


Međimurski autohtoni specijaliteti, vino, običaji i glazba predstavljeni su u samom središtu Beča, na svečanosti u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji u Beču održanoj povodom Dana državnosti, Dana oružanih snaga i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Na poziv Veleposlanstva, Međimurje je dobilo priliku biti suorganizator svečanosti kojoj je nazočilo tristotinjak uzvanika, među kojima su bili predstavnici diplomatskog zbora, austrijskog društva i hrvatske zajednice u Austriji, udruge gradišćanskih Hrvata i iseljenika, brojni predstavnici austrijskih državnih i pokrajinskih institucija.
U prekrasnom ambijentu dvorca i parka Schönbrunn, jednom od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji koji je uvršten na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi, potvrđena je dobra suradnja dviju zemalja, naglašena potreba snažnije regionalne povezanosti, a svečanost je bila odlična prilika za promociju najsjevernije hrvatske županije. Okupljenim gostima Međimurje su predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat i članovi Zrinske garde Čakovec predvođeni dopredsjednikom Josipom Zorčecom.

„Drago mi je što je Međimurje dobilo priliku predstaviti se u Austriji s kojom nas mnogo toga povezuje. Ne samo da smo hrvatska županija koja smo najbliže Austriji, već mnogo našim Međimuraca ovdje radi, imamo odlične gospodarske veze i suradnju s gradišćanskim Hrvatima“, kazao je župan Posavec koji je dodao da je zahvaljujući dobroj suradnji Međimurja i Austrije nedavno u Bečkom Novom Mjestu otkriven spomenik Petru Zrinskom i Franu Krstu Frankopanu. Kao Europska regija sporta 2022., trostruka dobitnica nagrade Financial Times za pozitivno poduzetničko okruženje i europska destinacija izvrsnosti u eno-gastronomiji i prirodnim ljepotama, Međimurje je predstavilo svoje bogatstvo.

Zajedničkim angažmanom turističkih zajednica Međimurske županije i Grada Čakovca, pripremljena je prezentacija međimurskih tradicionalnih proizvoda, prikazani su turistički filmovi o Međimurju, a čast da otpjeva austrijsku himnu pripala je međimurskoj sopranistici Mariji Vidović, koja je uzvanike oduševila i izvedbama međimurskih popevki, a glazbeni dio programa upotpunila je Klapa Sveti Juraj – HRM.

Predstavljena su i vrhunska međimurska vina koja su prije nekoliko dana nagrađena na prestižnom i najvećem vinskom ocjenjivanju Decanter, a međimurske specijalitete i autohtonu hranu odlično je pripremila Slađana Herman, poznata međimurska kuharica i dobitnica mnogih kulinarskih nagrada u Hrvatskoj, zajedno sa svojim učenicama iz Srednje škole Prelog Ivanom Hansdefner i Janom Dorotejom Veselin.
Gradonačelnica Cividini susrela se s predstavnicima gradišćanskih Hrvata te najavila jačanje suradnje s Bečkim Novim Mjestom. Istaknula je želju za daljnjim gospodarskim povezivanjem i ulaganjima austrijskog gospodarstva koje je vrlo zainteresirano za sjever Hrvatske.

Zahvalivši Međimurju na sjajnoj podršci, Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić istaknuo je da je svečanost prilika da se zahvali svima koji su se zauzeli za stvaranje slobodne i međunarodne Republike Hrvatske, ali i prigoda da stvore još snažnije veze između dviju država i dvaju naroda. Stalni predstavnik Misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču veleposlanik Mario Horvatić i vojni izaslanik za Austriju i Slovačku brigadir Mijo Čubić u svojim govorima naglasili su da se ovakvom suradnjom i aktivnošću veleposlanstva promiču hrvatske regije, tradicija, specifičnosti i jedinstvenost.

 

 

 

Još članaka iz "Čakovec"

Facebook