Prethodni članak
Sljedeći članak

'Udomitelji su nam itekako važni i treba poticati sve više razvoj udomiteljstva'

Po prvi je puta obilježen Nacionalni dan udomiteljstva, 31. svibnja


U Odgojnom domu Bedekovčina, odnosno Centru za pružanje usluga u zajednici zagorje, obilježen je Nacionalni dan udomiteljstva, koji se ove godine po prvi puta službeno obilježava, i to 31. svibnja, čime će se odati priznanje oko 2500 udomitelja koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Pomoć udomiteljima

Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Krapina i Centar za oružanje usluga u zajednici zagorje organizirali su tim povodom stručni skup, na kojem su sudjelovali voditelji i stručni djelatnici svih Područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad s područja naše županije, voditeljica i stručne djelatnice Područne službe obiteljskog centra za pružanje usluga u zajednici zagorje, kao i brojni udomitelji.

– Udomitelji su nam jako važni, pogotovo u brizi za djecu, jer daju primarnu skrb djeci koja je nemaju u svojim biološkim obiteljima, a važna je za pravilan rast i razvoj djeteta. Zbog toga je važno da obilježavamo ovaj dan, kako bismo istaknuli važnost udomiteljstva, ali i da udomiteljima predstavimo usluge koje Centar pruža udomiteljima, odnosno psihosocijalnu podršku, za koju nam se uvijek mogu javiti i zatražiti pomoć od strane našeg mobilnog tima – naglasila je Tamara Kotarski, ravnateljica Centra.

Sanja Krsnik iz Obiteljskog centra KZŽ istaknula je kako se obiteljski centar bavi djelatnošću savjetodavnog rada, u smislu pružanja savjetodavnih usluga psihološke i socijalne podrške djeci, mladima, odraslima, pa tako i udomiteljima. – Kako se rješavati stresa, radimo na asertivnoj komunikaciji, razvijanju i prepoznavanju osjećaja i slično – rekla je Krsnik.

Iskustva

Predstavnik županijske službe za socijalni rad Sergej Augustin Erdelja istaknuo je kako su ovom prigodom dodijeljene i povelje za 44 udomitelja s područja naše županije, koji se udomiteljstvom bave 5, 10, 15 i više godina. – Uz obilježavanje ovog dana predstavljeni su i napori koje Ministarstvo ulaže u razvoj udomiteljstva, mogućnosti i razne vrste udomiteljstva, kao i važnost i mogućnosti edukacije udomitelja – rekao je Erdelja.

Svoja iskustva prilikom ovog skupa prenijeli su udomitelji. Erina Hrdelja iz Svetog Križa Začretja ispričala nam je kako se udomiteljstvom bavi devet godina te su dosada ona i suprug na udomljenju imali dvije djevojke, sestre. – Jedna je već odrasla i izašla iz sustava socijalne skrbi, a njezina mlađa sestra sad ima 14 godina. Imam samo pozitivno iskustvo, kao i s radom odgojnom doma, što se tiče savjetovanja, podrške i pomoći – rekla je Hrdelja.

Udomiteljica Magda Henog ima dvoje biološke djece, a udomiteljstvom se, uz posao učiteljice, bavi već četiri godine. – Izazovno je. Lijepo, ponekad teško, ali i kod svake obitelji. Ovaj skup bio nam je prilika da podijelimo vlastita iskustva, istaknemo dobre strane udomiteljstva, ali i neke nedostatke – rekla je i pohvalila suradnju s centrima i službama, koje su udomiteljima uvijek na raspolaganju.

 

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook