Prethodni članak
Sljedeći članak

Sa Sajma zagorskih vina: Evo popisa najbolje ocjenjenih vina po kategorijama


Kao što smo već izvijestili, šampion 55. Sajma i izložbe zagorskih vina, koji se danas i sutra održava u Bedekovčini, je traminac - ledena berba 2018. godine, OPG-a Prekratić vino iz Kumrovca.

Riječ je o vinu koje je dobilo najveći broj bodova od svih 134 uzoraka vina koje su zagorski vinari ove godine dali na ocjenjivanje.

Na ljestvici do 100 bodova, čak 5 vina dobila su tzv. visoka zlata, odnosno 90 i više bodova, a to su već spomenuti Prekratićev traminac koji je dobio 95 bodova, zatim traminac OPG-a Josip Cvek s 93 boda, kupinovo vino OPG-a Žugec Rudolf s 91 bodom, rajnski rizling Marka Pušeca s također 91 bodom i pinot sivi Maria Drenškog s 90 bodova.

Također, tu su još i 42 zlata, 68 srebra i 15 bronci te dva priznanja.

Gledajući po kategorijama, najbolje ocijenjeno vino u kategoriji Prirodna pjenušava vina je Muscat organic demi sec, berba 2020., Vinarije Kopjar iz Budinšćine, koji je dobio zlatnu medalju osvojivši 87 bodova.

U kategoriji Crvenih i ružičastih vina redovne berbe najbolje je ocijenjen Cuvée crnih sorata Darmol, berba 2015., Vinarije Micak iz Marije Bistrice, koji je osvojio također zlatnih 89 bodova.

U kategoriji Bijelih suhih mirnih vina redovite berbe najbolje je ocijenjena Graševina berbe 2021., Vinarije Sever iz Klanjca, koja je dobila 88 bodova.

U kategoriji Predikatnih vina s 95 bodova najbolji je već spomenuti šampionski Prekratićev 'ledeni' traminac, a u kategoriji Bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera je Kopjarov rajnski rizling, berba 2021., s 88 bodova.

Također, ocjenjivana su i vina u kategoriji hobista, a tu je najveću ocjenu, 91 bod i veliko zlato, osvojio već spomenuti rajnski rizling Marka Pušeca.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Podsjetimo na kraju još jednom da je za ovogodišnji Sajam vina u Bedekovčini čak 63 vinara s područja Krapinsko - zagorske županije dostavilo sveukupno 134 uzorka svojih vina, koje je ocjenjivala dvanaesteročlana stručna komisija na čelu s uglednom zagorskom 'doktoricom za vino', rođenom Zlatarbistričankom, dr.sci.Mirelom Osrečak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte još vijesti klikom na link:

VIJESTI, Petak, 02. lipnja, 2023.

*ŠAMPION SLUŽBENO POTVRĐEN: Ovo je najbolje vino u Zagorju!

*UŽIVO IZ BEDEKOVČINE: Počeo 55. Sajam i izložba zagorskih vina

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook