Prethodni članak
Sljedeći članak

Ban: 'Ako vijećnici neće postupiti razumno, slijedi nam potpuna blokada Općine'


Nakon što smo jučer izvijestili kako je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban donio Odluku o obustavi od primjene Proračuna za 2024. godinu, što ukazuje na novu krizu vlasti u toj zagorskoj općini u kojoj je načelnik iz redova SDP-a, dok vijećničku većinu čini koalicija na čelu s HDZ-om, danas je iz Općine Bedekovčine stiglo priopćenje s izjavom načelnika Bana.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban donio je Odluku o obustavi od primjene Proračuna za 2024. godinu zbog nezakonitosti tri amandmana na Proračun koji je usvojen na 26. sjednici Općinskog vijeća održanoj 27. prosinca 2023. godine. Sporna 3 amandmana predložena su od strane 7 vijećnika: Sente Barbara (HDZ), Kristijan Lončarić (HDZ), Željko Odak (HDZ), Valentina Pakračić Jambrek (HNS), Brigita Rogan (ZDS) te Zlatko Radman i Marko Ocvirek (nezavisni).

Amandmanom 1 iznos namijenjen za otkup zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina smanjen je za 60.000 eura, a amandmanom 2 za 110.000 eura umanjen je iznos predviđen za izgradnju nerazvrstane ceste Grabe - Belovar Zlatarski.  Navedena sredstva prenamijenjena su za Katastarsku izmjeru i osnivanje zemljišnih knjiga, ali na način da je povećan iznos koji podmiruje Općina, a istodobno iznos planiranih sredstava koja podmiruju mještani nije umanjen pa tako sveukupni iznos sada premašuje iznos koji je potreban za podmirivanje troškova katastarske izmjere.

Trećim amandmanom za 20.000 eura smanjio se iznos namijenjen za izgradnju javnog parkirališta koja je uvjet za uspješnu realizaciju projekta sufinanciranog od strane APPRRR-a. Takve izmjene proračuna dovele bi do nesagledivih posljedica za Općinu - nemogućnosti dobivanja uporabne dozvole, posljedično raskida ugovora o sufinanciranju projekta te raskida ugovora s izvođačem radova zbog nemogućnosti financiranje te mogućeg plaćanja naknade izvođaču za izgubljenu dobit. Nadalje, navedeni iznos od 20.000 eura namijenili su za novu aktivnost Ulaganje u vatrogasni dom Kebel, a zakonom nije predviđena mogućnost da se amandmanima dodaju nove aktivnosti u proračun.

"U fazi izrade Proračuna za 2024. zaista sam se potrudio komunicirati sa svim stranama i sve njihove ideje uvrstiti u prijedlog Proračun, a na sjednici me dočekao hladan tuš - usvajanje amandmana i to suprotno svim zakonima i propisima. Zakon nalaže da kao odgovorna osoba ne mogu prihvatiti izvršavanje nezakonitog akta, stoga sam bio primoran obustaviti Proračun. Odluku o obustavi donio sam 4. siječnja i istu uputio predsjedniku Općinskog vijeća te ih pozvao na otklanjanje uočenih nedostataka u roku od 8 dana, što znači da je danas zadnji dan za donošenje zakonitog Proračuna. Nadam se da će se vijećnici postupiti razumno, sazvati sjednicu i donijeti zakonit proračun za 2024. godinu. Ako ipak to ne učine, slijedi nam potpuna blokada Općine.  Moći ćemo financirati samo već nastale ugovorne obaveze, odnosno održavanje hladnog pogona. Dakle, nema novih projekata, nema novih ugovaranja, javnih natječaja za poduzetnike, poljoprivrednike, udruge, komunalne radove, pomoći socijalno ugroženima, financiranja novih aktivnosti vezane za razvoj školstva, vatrogastva, a upitan je i završetak projekta dogradnje Vatrogasnog doma Bedekovčina …. Iskreno se nadam i želim vjerovati da do tog scenarija neće doći, pozivam vijećnike da postupe razumno i odgovorno te da usvoje zakonit Proračun za 2024. Sada zaista nije vrijeme za politiku, upitno je funkcioniranje Općine, zadiremo u prava zaposlenika, udruga, ma svih dionika društva. Zaista molim vijećnike da se osvijeste o ozbiljnosti situacije", istaknuo je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

Općinski načelnik naglasio je i tom prilikom da je ovo već 5 akt za koji je prinuđen donositi odluku o obustavi s obzirom na nezakonit način donošenja istih od strane Općinskog vijeća što predstavlja zaista alarmantno stanje u načinu funkcioniranja predstavničkog tijela.", navodi se u priopćenju.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook