Prethodni članak
Sljedeći članak

OCVIREK: 'Načelnik je odgovoran za sve posljedice, pozivamo ga da se urazumi i počne misliti''


Nakon što smo 11. siječnja izvijestili kako je bedekovčanski načelnik Darko Ban donio Odluku o obustavi od primjene Proračuna za 2024. godinu, što ukazuje na novu krizu vlasti u toj zagorskoj općini u kojoj je načelnik iz redova SDP-a, dok vijećničku većinu čini koalicija na čelu s HDZ-om, dan nakon je iz Općine Bedekovčine stiglo priopćenje s izjavom načelnika Bana.

Tri amandmana

U tom priopćenju stoji kako je do obustave došlo zbog nezakonitosti tri amandmana predložena od strane 7 vijećnika: Sente Barbara (HDZ), Kristijan Lončarić (HDZ), Željko Odak (HDZ), Valentina Pakračić Jambrek (HNS), Brigita Rogan (ZDS) te Zlatko Radman i Marko Ocvirek (nezavisni).

Podsjetimo, prvim amandmanom iznos namijenjen za otkup zemljišta u gospodarskoj zoni Bedekovčina smanjen je za 60.000 eura, a druggim amandmanom za 110.000 eura umanjen je iznos predviđen za izgradnju nerazvrstane ceste Grabe - Belovar Zlatarski. Trećim amandmanom za 20.000 eura smanjio se iznos namijenjen za izgradnju javnog parkirališta koja je uvjet za uspješnu realizaciju projekta sufinanciranog od strane APPRRR-a. O amandmanima detaljnije pročitajte OVDJE

- U fazi izrade Proračuna za 2024. zaista sam se potrudio komunicirati sa svim stranama i sve njihove ideje uvrstiti u prijedlog Proračun, a na sjednici me dočekao hladan tuš - usvajanje amandmana i to suprotno svim zakonima i propisima. Zakon nalaže da kao odgovorna osoba ne mogu prihvatiti izvršavanje nezakonitog akta, stoga sam bio primoran obustaviti Proračun. Odluku o obustavi donio sam 4. siječnja i istu uputio predsjedniku Općinskog vijeća te ih pozvao na otklanjanje uočenih nedostataka u roku od 8 dana, što znači da je danas zadnji dan za donošenje zakonitog Proračuna. Nadam se da će se vijećnici postupiti razumno, sazvati sjednicu i donijeti zakonit proračun za 2024. godinu. Ako ipak to ne učine, slijedi nam potpuna blokada Općine - istaknuo je tada, između ostalog, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, a onda je u našu redakciju stiglo i priopćenje predsjednika općinskog vijeća Općine Bedekovčina, a u ime koalicijske većine općinskog vijeća u Bedekovčini koji izražava duboku zabrinutost zbog javnih istupa načelnika Darka Bana u medijima u kojima je plasirao niz netočnih i nepotpunih informacija.

Reakacija Ocvireka

- Naime, načelnik Ban donio je Odluku o obustavi provođenju proračuna za 2024. godinu nakon što smo predložili tri amandmana, prihvatili ih i izglasali proračun. Svi amandmani predoženi su i doneseni isključivo s ciljem kako bi se pomoglo ljudima u potrebi, odnosno kako bi se smanjilo veliko nezadovoljstvo mještana katastarske općine Komor, a koja pripada općini Bedekovčina. Razumijemo da je načelnik Ban nervozan jer on nije predložio rješenje koje traže mještani te svaku stvar usmjerenu prema tome nastoji opstruirati i zaustaviti. Iživljavanje nad većinom u vijeću prisutno je od samih početaka rada, a ono što je također važno za reći, stručne službe općine ne žele pružati potrebnu pomoć vijećnicima iako su to prema statutu i poslovniku dužne činiti, no vjerojatno i u ovoj situaciji načelnik Ban vodi glavnu riječ - poručio je Ocvirek i zaključio:

- U skladu s navedenim, pozivamo načelnika Bana da se urazumi te konačno nakon toliko godina provedenih u općinskoj fotelji započne misliti na svoje mještane, a osobne frustracije i politikanstvo ostavi po strani te da povuče svoju Odluku o obustavi provođenja proračuna za 2024. godinu. Pokušali smo doći do zajedničkog riješenja, bili smo spremni na dijalog, međutim načelnik komunicira s nama preko medija umjesto da sjednemo za stol. Načelnik je odgovoran za sve posljedice koje će osjetiti mještani Bedekovčine, ukoliko dođe do obustave proračuna.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook