Prethodni članak
Sljedeći članak

„Većina liječnika ostvaruje uvjete za rad u privatnoj praksi“

Liječnicima koji osim u državnim bolnicama rade i u privatnoj praksi 1. veljače istekao je ugovor o dodatnom radu. Za nj


Liječnicima koji osim u državnim bolnicama rade i u privatnoj praksi 1. veljače istekao je ugovor o dodatnom radu. Za njih se po novom pravilniku Ministarstva zdravstva počinju primjenjivati drugačija pravila i uvjeti po kojima mogu raditi izvan radnog vremena u privatnoj praksi.

Prema novom pravilniku pravo na rad u privatnim ordinacijama imat će samo 50 posto specijalista iste struke, a prednost će imati liječnici koji obave više pregleda i obrade više pacijenata. Do polovice prošle godine u privatnoj praksi radilo je 12.000 državnih liječnika.

Odlučuje ravnatelj

Oni koji ispune zacrtanu normu pregleda u bolnicama dobit će dopusnicu za rad i u privatnoj praksi. Dopusnicu daje ravnatelj bolnice na godinu dana. Dakle, sami ravnatelji odlučivat će tko je od liječnika zadovoljio uvjete za rad i kod privatnika. Mnogi u tome, vide samo probleme. Primjerice, da će pojedini liječnici imati protekcije po političkom ili inom ključu. Promjene pravilnika traže Hrvatska liječnička komora i Udruga poslodavaca u zdravstvu. No, ministar zdravstva Darko Milinović koji je novi pravilnik potpisao još krajem prošle godine, u tome je jasan. Ističe kako na taj način žele liječnike natjerati da rade u javnom sektoru te da ne šalju pacijente u privatne ordinacije, a sve u svrhu smanjivanja liste čekanja. Upravo je duga lista čekanja za pojedine zdravstvene usluge u hrvatskim bolnicama jedan od najvećih problema. U Ministarstvu zdravstva smatraju da su duge liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge i zbog umjetnog povećanja liste čekanja, odnosno jer se pacijenti za istu zdravstvenu uslugu naručuju u više bolnica.

Kako na novi pravilnik reagira Opća bolnica Zabok?

- HZZO ima podatke o izvršenim uslugama u bolnicama od svakog liječnika, a uvjet da takvi liječnici mogu ostvariti i dodatan rad u privatnim praksama je ako u svojoj matičnoj ustanovi ostvare 100 posto od onog zacrtanog ili iznad. Ministar zdravstva dr. Darko Milinović dao je jasna pravila po kojima ćemo se ravnati. Velika većina liječnika u Općoj bolnici Zabok zadovoljava uvjete za dodatan rad u privatnim ordinacijama – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok dr. Stanko Belina.

'Rade dobro'

Ravnatelj Opće bolnice Zabok dr. Stanko Belina

- Svaki drugi liječnik po tim pravilima može od mene dobiti dopusnicu za dodatan rad i mislim da tu neće biti nikakvih problema. Većina tih liječnika koji su otvorili vlastite poliklinike u Zagorju i van naše Krapinsko-zagorske županije dobro rade u matičnoj bolnici. To što rade van svog radnog vremena njihov je slobodan izbor, a i potvrda da su naučili dobro raditi – dodao je dr. Belina.

Zahtjevi za dodatnim radom dr. Belini počeli su stizati. U tijeku je provjera tko zadovoljava uvjete, a tko ne.

- Bit će to dobar poticaj za one koji ne rade dovoljno, da ih potjeramo da rade više – rekao je ravnatelj Belina.

Kad se spominju liste čekanja, najduža lista čekanja u OB Zabok je za internističke preglede i to isključivo, kaže dr. Belina, jer je puno pacijenata, a nedostaje internista. Kardiologa na tržištu nema uopće, iako bolnica ima kontinuirano raspisan natječaj , ali ne javlja se nitko. Jedan (dr. Ksenija Pešec) kardiolog nije dovoljan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook