Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija uputila upozorenje djeci

Policija je uputila upozorenje djeci, roditeljima i vlasnicima trgovina na kazne po Zakonu o eksplozivnim tvarima. Prema


Policija je uputila upozorenje djeci, roditeljima i vlasnicima trgovina na kazne po Zakonu o eksplozivnim tvarima. Prema tom zakonu od 20.000 do 40.000 kuna kaznit će se tvrtka ili trgovina i njezin vlasnik ako prodaju pirotehničke igračke osobama mlađima od 14 godina.

Od 1000 do 5000 kuna kazna je za svakog tko se koristi pirotehnikom za male vatromete u zatvorenom prostoru, na prostoru gdje se okuplja više ljudi ili u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

Pirotehnika za male vatromete može se prodavati samo osobama starijima od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Maloljetnici ih smiju rabiti samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Odredbe su to Zakona o eksplozivnim tvarima, što je danas stupio na snagu, rečeno je jučer u MUP-u pri najavi akcije "Mir i dobro". Cilj akcije 11. je put zaredom upozoriti roditelje i skrbnike o odgovornosti pri dječjem korištenju petardi i ostalih eksplozivnih naprava. Nijedna poruka nije toliko važna kao ona koju dijete prima u svojoj obitelji. Pravni termin "eventualni umišljaj" odnosi se na situaciju kad roditelj zna za moguću opasnost od dječjeg rukovanja pirotehnikom, ne želi da do nje dođe, ali i ne poduzme mjere za sprečavanje posljedice istaknula je Ljubica Matijević Vrsaljko, pravobraniteljica za djecu.

Korištenje pirotehnike može potaknuti agresivnost kod djece i dovesti do počinjenja kaznenih djela ako izazivanje straha kod drugih osoba u djeteta izaziva povoljan efekt, stoga je bitan pojačani roditeljski nadzor, poručuju MUP-ovi stručnjaci za maloljetničku delinkvenciju.
Zato - oprez!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook