Prethodni članak
Sljedeći članak

Krenuli su radovi na školskoj sportskoj dvorani u Zlatar Bistrici

Početku gradnje dvorane u Zlatar Bistrici prethodila je duga procedura, jer je bilo potrebno ispoštovati razne zakonske obaveze


Na radost školaraca i svih mještana općine Zlatar Bistrica, nakon nedavno potpisanog ugovora s izvođačem, poduzećem Zagorjegradnja, radovi na školskoj sportskoj dvorani konačno su krenuli. To je ono što građani mogu vidjeti, no tijekom protekle 3 godine, od velikog požara u kojem je dvorana izgorjela, nisu mogli vidjeti da se na realizaciji tog projekta intenzivno radilo.

– Trebalo je provesti i ispoštovati određene zakonske obaveze i procedure. Prvo je, nakon požara, trebalo vidjeti što i na koji način napraviti, zatražiti mišljenje vještaka. Kada se rezimiralo stanje, zaključeno je da je jedino moguće rješenje srušiti ono što je ostalo od objekta, jer su betonski elementi neupotrebljivi za rekonstrukciju. Na osnovu toga je Krapinsko – zagorska županija kao osnivač škole raspisala natječaj za projektnu dokumentaciju. Trebalo je održati nekoliko sjednica školskog odbora gdje je bilo i značajne podrške projektu i razmomilaženja u mišljenju. Slijedilo je usklađivanje projektne dokumnetacije s idejom, a trebalo je sve uskladiti i sa Zakonom o gradnji, nemoguće je bilo dobiti građevinsku dozvolu za dvoranu prema novim uvjetima, jer nije bilo dostatno zemljište – pojašnjava načelnik Žarko Miholić. Zato je Općina odlukom Općinskog vijeća predala u vlasništvo škole dio zemljišta, a potom je dobivena građevinska dozvola. Naravno, za sve je trebalo osigurati novac.

Dvije bitne odluke

– Novac dobiven od osiguravatelja je evenetualno omogućavao samo početak gradnje. Nije postojao niti jedan fond na kojem bi se mogli natjecati za financiranje takvog projekta i jedina je mogućnost bila dizanje kredita. Trebalo je uputiti javni poziv poslovnim bankama, procijeniti da li je naš proračun uopće u mogućnosti otplaćivati kredit. Dvorana nam je potrebna, ali, kada bismo ušli u takvu dinamiku, proračun bi bio duže vrijeme blokiran odnosno ne bi bile moguće nikakve druge investicije. Stoga smo potpisali sporazum između župana i mene na način da je Krapinsko – zagorska županija preuzela kao osnivač škole i naručitelj i nositelj gradnje, otplatu 75 % kredita od 10 milijuna kuna, a Općina 25 %. Drugi dio novca, dodatnih 6 milijuna kuna, također je preuzela Županija i tako je zatvorena financijska konstrukcija – pojašnjava Miholić, koji ističe da je, da bi se cijeli projekt uopće mogao realizirati, Općinsko vijeće trebalo donijeti dvije bitne odluke.

– Prvo, da je gradnja dvorane od strateškog značaja za Općinu i drugo, da se prihvaća kreditno zaduženje. Te odluke bile su potrebne zbog odobrenja kojeg je Vlada RH morala dati Općini da bi se mogla zadužiti. Međutim, 4 oporbena vijećnika s nezavisne i stranačke liste nisu to podržali jer za njih to nije bio objekat od starteškog značaja, no odluke su donesene zahvaljujući vladajućoj većini – navodi načelnik.

Strpljenje i razumijevanje

Projekt je prezentiran Minstarstvu financija i načelnik ističe da je odobrenje za zaduženje od Vlade stiglo u roku tjedan dana, a inače se čeka mnogo duže. Potom je slijedio postupak javne nabave za izvođača kojeg je provela KZŽ. I tu je došlo do postupka žalbe, no nakon provedenog postupka izabran je izvođač, uveden na posao, i Zlatarbistričanima bi nova dvorana trebala otvoriti vrata u studenom 2020. godine. – I sam okoliš dvorane bit će prihvatljiviji, jer smo otkupili 2000 kvadrata zemljišta uz dvoranu s ulaskom iz Sportskog prolaza, koje će se koristiti i kao parkirališni i kao prostor za manifestacije, a s vremenom će biti dograđene i dvije učionice u školi kako bi mogla prijeći na jednosmjenski rad – dodaje načelnik, pozivajući mještane na stpljenje i razumijevanje zbog buke i otežanog prometa u tom dijelu zbog radova.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Hrvatskom primorju, Lici i Gorskom kotaru. Na većini ostalih cesta vozi se bez posebnih ograničenja. Pojačan je promet na važnijim cestama te na gradskim cestama i obilaznicama. Vozače upozorava...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program