Prethodni članak
Sljedeći članak

'Uređujemo centar, ceste, saniramo klizišta i pripremamo projekte za europske fondove'

INTERVJU Ljubica Jembrih, načelnica općine Lobor o prvim mjesecima svog mandata

ZL: Koje aktivnosti su aktualne ili su odrađene u proteklih nekoliko mjeseci od kada ste stupili na dužnost načelnice?

JEMBRIH: Velikim intenzitetom se provode radovi na nerazvrstanim cestama, proširuju i poravnaju se putevi, pročišćavaju se kanali, kako bi našim sumještanima bio omogućen prilaz svojim obradivim poljoprivrednim površinama. Prije svega, kroz ljetno razdoblje odrađen je posao malčiranja na području općine Lobor i to ukupno 30457 metara. Od lipnja odrađeno je oko šest kilometara makadamskih nerazvrstanih cesta. Proširuje se mreža javne rasvjete u mjestima gdje je nema, a gdje nam to uvjeti omogućuju. U Starom Golubovcu na samom smo završetku sanacije velikog klizišta na Štrekici, a također je završena sanacija klizišta na županijskoj cesti u Petrovoj Gori. Izabran je i izvođač radova te je sklopljen Ugovor za asfaltiranje ceste Buntaki i Kovačići, a početak radova očekuje se kroz nekoliko dana. Krenuli smo i s uređenjem parkića kod crkve Svete Ane u centru Lobora. Ovih dana očekuje se postavljanje klupa i koševa za smeće, a u sklopu parka postavljena će biti i  prva pametna klupa. Također, Ministarstvo regionalnog razvoja dodijelilo nam je sredstva za projekt sanacije krovišta na Društvenom domu u Loboru. Trenutno se provodi nabava za izbor izvođača kako bi radovi mogli što prije započeti.

ZL: I sami ste rekli, prilikom primopredaje vlasti, da ste u proračunu zatekli pozitivno financijsko stanje te da su neki projekti prijavljeni na mjere 7.2 i 7.4?

JEMBRIH: Nekoliko je projekata aplicirano na EU fondove. Na mjeru 07. "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. aplicirana su dva projekta. Na podmjeru 7.2. - provedba tipa operacije 7.2.2. “Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta” – nerazvrstana cesta Horvati-Viški i na podmjeru 7.4. - “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” - rekonstrukcija općinske zgrade u Kulturni centar Lobor, za što uskoro očekujemo i rezultate.

 ZL: Provode se i aktivnosti vezano za djecu i mlade.

JEMBRIH: Svi učenici s područja općine Lobor za ovu su školsku godinu dobili besplatne udžbenike od 1. do 2. razreda, a od 3. do 8. razreda besplatne radne  bilježnice. Trenutno je raspisan natječaj za dodjelu pet školskih i sedam studentskih stipendija. Visina školske stipendije iznosi 250 kuna, a studentske 400 kuna mjesečno.

ZL: Projekt dječjeg vrtića već je dugo u planu. Od njega se ipak nije odustalo?

JEMBRH: Nije, naravno. Mi imamo spremnu projektnu dokumentaciju  i planiramo ga prijaviti na neki od natječaja europskih fondova, kada se za to oslobodi prostor, jer sada na tu mjeru imamo prijavljen Kulturni centar.

ZL: Ovih dana Općina Lobor raspisala je i javni poziv za poljoprivrednike. O kakvom je natječaju riječ.

JEMBRIH: Riječ je o potporama za poljoprivrednike, a u općinskom proračunu predviđeno je 25.000 kuna. Potpore će se dodjeljivati kroz tri mjere. Prva mjera odnosi se na sufinanciranje polica osiguranja usjeve, nasade i stoke koja bi trebala poljoprivrednicima olakšati izdatke za osiguranje usjeva, nasada i stoke. Druga se mjera odnosi na sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava i krmača, a treća mjera na pokretanje nove proizvodnje u komercijalno isplative količine, čime se želi loborskim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti pokretanje nove proizvodnje.

ZL: I za sam kraj spomenuti ćemo aktivnosti i investicije koje su u planu?

JEMBRIH: Na području općine Lobor krećemo i s uređenjem autobusnih stajališta. Prema projektnoj dokumentaciji imamo 13 određenih autobusnih stajališta u dva smjera. Na njih šestero postavit ćemo nadstrešnice, a ostale stanice označit ćemo se vertikalnim i horizontalnim prometnim signalizacijama. Zahtjev za sufinanciranjem poslan je i Krapinsko zagorskoj županiji gdje je obećana pomoć sljedeće godine kada se i projekt namjerava završiti. Planiramo nasipavanje i poravnavanje makadamskog puta Beljaki – Jakopići, Hađari – Bazen, Rizmani – Cvetki – Off road. Isto tako u planu je i sanacija odrona na nerazvrstanoj cesti Petrinci – Šrajbeki i sanacija odrona Pustike gdje je propala bankina te je potrebno izgraditi potporni zid u dužini 10 metara. Od aktivnosti tu su još u planu sanacija klizišta u Starom Golubovcu i asfaltiranje nerazvrstane ceste Kapelica – Labaši Gornji. Tu je još i uređenje ograde na starom groblju u Petrovoj Gori, uređenje groblja u Loboru, uređenje općinske zgrade u Kulturni centar, rješavanje problema s oborinskim vodama kod Plancutića i to na nerazvrstanoj cesti Plancutići – Benković te asfaltiranje nerazvrstane ceste Horvati – Viški. U planu je i uređenje šumske ceste koja vodi od vodovoda i spaja se na cestu za Ivanec te vodi na vrh Ivančice u turističke svrhe. Pripremamo projektnu dokumentaciju i tu cestu planiramo prijaviti na neki od fondova EU. Kad smo već kod turizma, možemo najaviti i uređenje šetnice od centra općine do Zazizdja. U suradnju s udrugama planiramo organizaciju Adventa u Loboru, a isto tako i našu manifestaciju. tzv. Loborsku devenicu čiji je cilj obnova proizvodnje devenica, stvaranje robne marke i promocija loborskog kraja

 

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri, i obrnuto (zbog zimskih uvjeta i vjetra). Samo za osobna vozila otvorene su (zbog vjetra): ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program