Prethodni članak
Sljedeći članak

'ŽENE ZA ZAGORJE': Sporazum potpisalo 19 projektnih partnera

Riječ je o projektu vrijednom 9,9 milijuna kuna, kojeg provodi GDCK Krapina, u kojem je zaposleno 50 žena koje skrbe za 250 korisnika, osoba treće životne dobi


U Krapini je danas održana uvodna konferencija u provedbi projekta 'Žene za Zagorje', odobrenog u sklopu poziva Ministarstva rada i mirovinskog sustava „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, u okviru Europskog socijalnog fonda. Ovom je prilikom Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta potpisalo 19 projektnih partnera.

Riječ je o projektu vrijednom 9,9 milijuna kuna, kojeg je prijavitelj i provoditelj Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a 100 posto financiran je iz sredstava Europske unije u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., odnosno 85 posto je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna RH.

Projekt traje 30 mjeseci i provodi se na području 13 općina i gradova, s područja djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapina, Pregrada i Klanjec.  - Već je zaposleno 50 nezaposlenih žena koje rade od 1. kolovoza ove godine. 25 žena zaposleno je  na području GDCK Krapina, 13 na području GDCK Pregrada i 12 na području GDCK Klanjec. U Krapini one skrbe za 125 starijih i nemoćnih osoba, na području Pregrade za 65, a na području Klanjca za 60 osoba koje su u potrebi. Žene pružaju potporu i podršku za kranjih 250 korisnika koje smo zajedno identificirali s našim partnerima, Centrom za socijalnu skrb, socijalnim vijećima gradova i općina i Crvenim križevima – istaknuo je ovom prilikom ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović.

Korist projekta je višestruka, jer se zapošljavaju teže zapošljive skupine žena koje iz određenih razloga nisu radile i zbog godina teško mogu naći posao, a s druge se strane pomaže osobama treće životne dobi koje su u potrebi. – GDCK Krapina može se pohvaliti  dugogodišnjim iskustvom provođenja projekta Pomoć u kući, pa i usluga te pomoći  preko centara za socijalnu skrb. Ovo je samo jedna nadogradnja, pa imamo i veći obuhvat osoba treće životne dobi, koje zbog određenih razloga možda nisu u mogućnosti preko rješenja centra za socijalnu skrb se uključiti u projekt. Važnost projekta i njegova vrijednost je i što ide kroz Crveni križ, jer mi u svom statustu i načelima imamo te postulate pomaganja starijim osobama, pa naše djelatnice na terenu detektiraju i druge potrebe korisnika, to su možda potrebe za nekom odjećom, hranom, bijelom tehnikom, pa Crveni križevi na ovom području osiguravaju i ono dodatno, što se ne može dobiti kroz projekt – istaknuo je Šimunović.

Važno je istaknuti da će žene zaposlene u projektu kroz dvije godine završiti obrazovanje za zanimanje njegovateljice starijih i nemoćih osoba u trajanju od 500 sati, 170 nastave i 50 sati vježbe u Krapini, Pregradi i Klanjcu. - Dakle cilj je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, a potiče se i kvaliteta života kranjih korisnika. Nakon ovih 500 sati obrazovanja te će žene, kad opet dođu na Zavod za zapošljavanje, biti konurentnije na tržištu rada i prije će naći posao – dodao je ravnatelj Šimunović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook