Prethodni članak
Sljedeći članak

INICIJATIVA ZA SPAS SLAMARICE: 'Ako je vijećnici neće podržati, idemo na referendum'

O inicijativi smo razgovarali s predsjednicom ogranka SDP – a u Stubičkim Toplicama Sabinom Frgec, koja kaže kako su mještani ogorčeni i nezadovoljni jer se pitanje Slamarice još uvijek nije riješilo, unatoč brojnim najavama proteklih godina


Ogranak SDP – a u Stubičkim Toplicama pokrenuo je inicijativu kojom će tražiti da se restoran Slamnati krovovi, odnosno popularno nazvana Slamarica, odlukom Općinskog vijeća proglasi kulturnim dobrom i samim time upiše u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako nam je ispričala Sabina Frgec, predsjednica topličkog SDP – a, inicijativa je to zbog ove dugačke priče sa stečajnim postupkom oko Slamarice, odnosno cijele stečajne mase HTP Matija Gubec koja nikako da dobije sretan epilog, a i da se, ukoliko uskoro i dođe do prodaje Slamarice, novoga kupca spriječi u eventualnoj namjeri da Slamaricu sruši i na tome mjestu sagradi neka ubrana vila, trgovački centar ili nešto drugo neprimjereno za ovaj predio mjesta, gdje još uvijek stoji, iako devastiran i vapi za uređenjem, brend Stubaka.

-Inicijativa je to zapravo na preporuku Konzervatorskog odjela u Krapini, u kojoj stoji kako prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postoji mogućnost zaštite dobara od lokalnog značaja, što može proglasiti predstavničko tijelo lokalne vlasti na čijem se području građevina nalazi. Također, napominju kako je upravo to najprimjerenije rješenje za spas ove građevine kao jednog od rijetkih sačuvanih primjeraka tradicijskog graditeljstva na području naše općine – pojasnila nam je Sabina Frgec.

Ukoliko Općinsko vijeće donese takvu odluku i Slamarica postane zaštićenim kulturnim dobrom, pri prodaji bi stečajni upravitelj treba voditi o tome računa, jednako kao i zainteresirani kupci, kaže Frgec, što je u ovom slučaju najvažnije, jer se radi o vrlo atraktivnom zemljištu u centru Stubaka za koje bi mnogi mogli biti zainteresirani i ne vodeći brigu u ovom kulturnom nasljeđu, Slamarica bi mogla vrlo jednostavno nestati. – Upravo to želimo spriječiti. Slamarica je svjedok vremena, nasljeđe koje smo dobili i za sadašnje, ali i za buduće naraštaje. Stoga treba i mora postojati prava volja da se ona zaštiti. Mještani su ogorčeni i nezadovoljni, smatramo da se to već trebalo riješiti prije – dodaje Frgec.

Iako nismo ulazili u detalje i pozadinu cijele povijesti stečajne mase HTP – a Matija Gubec, Frgec smatra da iza svega, čini se, stoji neki privatni interes.

Prostor s potencijalom

Također, dodala je SDP – ovka, Općina Stubičke Toplice prva bi trebala biti zainteresirana za kupnju Slamarice i iskoristiti pravo prvokupa na dražbi koja će se, prema riječima stečajnog upravitelja, uskoro održati. – Svjesni smo da je to rizik. No, Općina je iz proračuna ove godine izdvojila 322 tisuće kuna za održavanje zelenih površina! Ako to možemo, zbog čega se onda ne bi riskiralo i odvojilo sredstva za kupnju ovoga kulturnoga nasljeđa? Općinsko vijeće treba odlučiti je li ovo projekt u koji vrijedi ulagati. A mi smatramo da jest. Jasno, tu bi bila ulaganja i u uređenje i održavanje. Naime, prema procjeni Konzervatorskog odjela, sadašnju Slamaricu nemoguće je renovirati, nju bi trebalo pažljivo srušiti, točnije rastaviti, i na istome mjestu sagraditi potpuno istu takvu, kakva je nekad bila. No, ukoliko bi bila u vlasništvu Općine, Općina bi ju mogla i prodati, ali i iznajmiti, urediti ne samo kao restoran, već i kao kulturni centar, mjesto za okupljanja… Lijepi je to prostor koji pruža mnoge mogućnosti, koje bi doprinijele rastu turizma u Stubičkim Toplicama – ispričala je Frgec. Ovaj SDP – ov prijedlog trebao bi se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Općinskog vijeća, krajem listopada, a ukoliko se ne izglasa i ne krene se u postupak da se Slamarica proglasi kulturnim dobrom, inicijativa tu ne staje. – Krenut ćemo odmah s peticijom za raspisivanje referenduma. Trebat će nam dvjestotinjak potpisa koje ćemo sigurno dobiti, a onda će se morati raspisati referendum – zaključila je Frgec.

Ukoliko će stvarno doći do referenduma, znat će se točno koliko je mještanima Stubičkih Toplica stalo do toga da se zaštiti njihovo kulturno nasljeđe, još od osamdesetih poznato i izvan granica našeg lijepog Zagorja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook