Prethodni članak
Sljedeći članak

Zavičajni zvonici u domaji

Ljubitelji likovne umjetnosti od prošloga tjedna mogu uživati u likovnim djelima zagorske slikarice Božene Slunjski &nda


Ljubitelji likovne umjetnosti od prošloga tjedna mogu uživati u likovnim djelima zagorske slikarice Božene Slunjski – ta Zlatarščanka, prvi je put bedekovčanskoj i zagorskoj publici predstavila opus od 14 suhih pastela pod naslovom «Zvonici zavičaja».

U srednjoškolskoj dvorani možete tako pogledati zvonike Nacionalnog svetišta MBB u Mariji Bistrici, Majke Božje na Vinskom vrhu, Svetog Antuna u Grabrovcu kraj Zaboka, zvonik kapele Svetog Lovre u Lovrečanu, Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu, Svete Barbare u Bedekovčini i druge, pa sve do zvonika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u rodnom Zlataru.

Nadarena nastavnica

Božena Slunjski diplomirala je na Učiteljskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s pojačanim programom nastavnog predmeta likovna kultura. Radila je u zagrebačkim školama Retkovec i Ivan Cankar. Godine 1991. vraća se u rodni zavičaj gdje radi kao ravnateljica OŠ Zlatar Bistrica.

Izlagala je na nizu skupnih izložbi, dok su joj dvije izložbe, one u Zagrebu i Zlatar Bistrici, bile samostalne. «Bolji poznavatelji umjetničke produkcije Božene Slunjski sjetit će se da je ta zlatarska slikarica već u prvim radovima, sabranim u ciklus «Tragom prirode», prišla slikarstvu kao području likovne ambicije, a ne zabavna amaterskog opuštanja poput mnogih drugih», primijetio je kritičar Josip Škunca.

Svečanost otvaranja izložbe uveličali su mnogi zagorski uglednici, a o radu autorice pohvalne riječi uputili su ravnatelj SŠ Stjepan Horvatić, velečasni Josip Komorčec i županica Vlasta Hubicki. Glazbeni program izveli su učenici OŠ Stjepan Radić i SŠ Bedekovčina, dok je pjesmu «Cirkveni zvuon» gostima pročitao sam autor, pjesnik Vladimir Šenjug iz Poznanovca.

Svoj rad pod naslovom «Župna crkva sv. Barbare», tom je prigodom Božena Slunjski ostavila u trajno vlasništvo Srednjoj školi Bedekovčina. Izložba se može pogledati do 16. ožujka..

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook