Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski ugostitelji: 'Gost sad kad pojede jedan odrezak, država pojede odrezak i pol'

S prvim minutama 2017. godine ugostitelji su morali prilagoditi svoje blagajne kako bi na piće i hranu obračunali višu stopu PDV-a od 25 posto, koja je do ponoći 31. prosinca iznosila 13 posto


S prvim danima 2017. godine stupila je na snagu i nova porezna reforma Vlade Andreja Plenkovića, od kojih je jedan od bitnih segmenata i podizanje PDV-a u ugostiteljstvu s dosadašnjih 13 na 25 posto. Bit će to veliki udar na konkurentnost hrvatskog turizma, naše glavne gospodarske grane, naglašavali su mnogu turistički i ugostiteljski djelatnici, no HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić nije odustajao. Na koncu, novi zakoni su doneseni, a Zagorski list je istražio kakvu su strategiju u novoj godini zauzeli zagorski ugostitelji. Neki su, piše novo tiskano izdanje Zagorskog lista, odmah podigli cijene, neki čekaju da vide kako će se stvari odvijati i kako će na nove cijene kod drugih ugostitelja reagirati gosti, no u svakom slučaju, svi se slažu da je riječ o velikom novom nametu kojeg će na koncu platiti građani.

 'Radimo s minusom'

Jedan zagorski ugostitelj, koji je svoj mali obiteljski restoran otvorio prije tridesetak godina, (podaci poznati redakciji), otvoreno nam je progovorio o financijskim problemima u kojima se njegov posao našao zbog ovog povećanja PDV-a.

-Mi smo digli cijene jer ćemo sada morati državi davati godišnje od 150 do 180 tisuća kuna više, što ne možemo pokriti s našim dosadašnjim cijenama. Zato smo bili prisiljeni dići cijene. Možete jednostavno napraviti izračun za malo pivo. Ono je do sad u našem lokalu koštalo 11, a sada smo ga digli na 13 kuna. Nabavna cijena bez PDV-a je trenutno 5,31 kunu. Na to plaćamo 25% PDV-a i 3% poreza na potrošnju.  Kod nas, konkretno, na to još ide 35% plaće za naše djelatnike i nekih desetak posto za režije i parafiskalne namete. I sad ispada da smo, kad prodamo to malo pivo gostu i po ovih novih 13 kuna, zapravo jednu kunu u minusu – ispričao nam je naš sugovornik, koji u svom ugostiteljskom objektu gostima nudi i hranu i piće. Isto tako, bio je prisiljen dići cijenu kave s dosadašnjih šest, na sedam kuna, a kave s mlijekom sa sedam na osam kuna.

 Na teret radnicima

Čitava porezna reforma, objašnjava nam, zapravo je pretakanje iz šupljeg u prazno, jer će na koncu, sav teret podnijeti, kao i uvijek, obični ljudi, zapravo, radnici.

-Poreznom reformom nekome će se povisiti plaća za 200 kuna. I ako taj čovjek sad popije dvije kave i jedno pivo, on će svaki dan potrošiti četiri do pet kuna više. Isto tako, obzirom da smo cijenu gableca također morali dići za desetak posto, kad se sve zbroji, na mjesečnoj razini radnik će potrošiti više nego što je dobio ovom poreznom reformom. Dakle, država nije toliko udarila na nas ugostitelje, koliko na običnog radnika, koji će pojesti gablec i popiti kavu. Nije istina ono što Vlada tvrdi da će teret toga platiti stranci i bogati građani. Jer, kad je gablec u pitanju, nama 99% prometa rade sirotinja i radnici – kaže naš sugovornik.

 Gladna država

Vrlo česti argument vladajućih, ali i dijela javnosti, da ugostitelji nisu smanjili cijene kada je svojevremeno PDV bio smanjen na deset posto pa da sad ne bi trebali ni dizati cijene, naš zagorski ugostitelj smatra besmislenim.

-Nitko ne vidi da je samo pivo u nabavi od tada poskupjelo dvije kune, kao i mnoge druge ulazne cijene, poput energenata, najviše plina. Matematika je vrlo jednostavna. Ovom poreznom reformom imamo na bruto promet dvanaest posto povećanje troškova, a do sad smo radili s nešto manje od deset posto dobiti. Dakle, prisiljeni smo dići cijene ili zatvoriti lokal. Osim toga, u ugostiteljstvu je ogromna stavka rad, jer na sva davanja, doprinose, mirovinsko, zdravstveno, porez na dohodak... na sve to skupa još plaćamo PDV, jer je i plaća dio cijene nekog pića ili hrane. Ako uzmete, na primjer, jedan naravni odrezak, država sad dobije odrezak i pol, a gost jednog – pojasnio nam je ogorčeni zagorski ugostitelj.

 Otpuštanje radnika

I dok se naš sugovornik odlučio na dizanje cijena, neki koji su do daljnjega odlučili zadržati dosadašnje cijene, također će morati smanjiti troškove, a to će prvenstveno napraviti na jedni mogući način – otpuštajući dio radnika.

- Kćer i ja morat ćemo sad više raditi u kafiću, a dvoje radnika morat ću, nažalost, otpustiti, jer jednostavno nam neće ostajati dovoljno novca za plaće – rekao nam je jedan drugi zagorski ugostitelj, koji je za sada odlučio ne dizati cijene u svom kafiću. Upravo na taj problem još je prije više od mjesec dana upozorio predsjednik Hrvatske obrtničke komore, nekadašnji čelnik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Dragutin Ranogajec.

-U Hrvatskoj je oko 16.500 ugostitelja koji u prosjeku zapošljavaju dvoje ili troje ljudi, a kada se PDV podigne na 25 posto mnogi će ugostitelji, nažalost, morati otpustiti radnike i tada će obitelj biti više angažirana u ugostiteljskim poslovima - rekao je Ranogajec još krajem studenog u Splitu po završetku 29. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. Kako god, možemo slobodno zaključiti, dizali ugostitelji cijene ili smanjivali broj zaposlenih, ova porezna reforma u oba slučaja ide na štetu isključivo radnicima, koji će, ili ostati bez posla, ili će im kava u kafiću postati luksuz. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook