Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski tim hitne medicinske službe osvojio sedmo mjesto!

Na VI. natjecanju timova hitne medicinske službe koje se od 27. do 29. rujna 2012.
održalo na Rogli u Sloveniji, Hrvatsku su predstavljali timovi županijskih zavoda
za hitnu medicinu iz Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske
i Splitsko-dalmatinske županije.


Unatoč velikoj konkurenciji, natjecanje je okupilo 22 tima hitne medicinske službe, te iznimno zahtjevnim zadacima koji su bili stavljeni pred njih, hrvatski timovi pokazali su spretnost, stručnu osposobljenost i znanje u izvođenju hitnih medicinskih postupaka.

Najbolji rezultat ostvario je tim Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, u sastavu Mirjana Maras, dr. med., Stipe Žego, med. teh. i Goran Franić, dipl. zn.,  s osvojenim petim mjestom. Ekipa hitne službe iz Slavonskog Broda, Danijel Marinčič, dr. med., Bojan Kralj, med. teh. i Dejan Radanac, med. teh., plasirala se na šesto mjesto.

Timovi Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske, Jana Kovačević, dr. med., Silvestar Rold, med. teh. i Mijo Kuliš, med. teh.,  i Krapinsko-zagorske županije,  Petar Ptić, dr. med., Mario Bečirović, med. teh. i Miljenko Celjak, vozač, dijele sedmo mjesto.

Svojim plasmanom na natjecanju hrvatski su timovi pokazali da sustav hitne medicinske službe u Hrvatskoj prati europske trendove te da može konkurirati na međunarodnim natjecanjima.

Na ovogodišnjem natjecanju, uz pismeni ispit, bodovano je ukupno devet različitih scenarija uključujući i scenariji masovne nesreće te reanimacije djeteta. Scenariji su bili bazirani na realnim situacijama s ozlijeđenima/oboljelima, a organizatori su se i ove godine potrudili da simulacije intervencija djeluju realistično.

Na nepristupačnom terenu, uz sudjelovanje vatrogasaca i policije, timovi hitne medicinske službe natjecali su se u čak pet scenarija. Uz brzinu izvođenja hitnih medicinskih postupaka, suci su ocjenjivali i pravilan pristup unesrećenom te odabir opreme za što potpunije zbrinjavanje pacijenta na mjestu nesreće.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook