Prethodni članak
Sljedeći članak

Brali biste gljive? Nemojte bez dozvole

Ako gljive skupljate za osobne potrebe, smijete dnevno ubrati najviše dva kilograma gljiva po osobi - i to ako imate dozvolu za branje. Dnevna dozvola za branje gljiva stoji 25, tjedna 125, a mjesečna 250 kuna. U suprotnom, kazne su od tisuću pa do sedam tisuća kuna....


Poslije posljednjih kiša u nekim dijelovima zapadne Hrvatske, gljive su 'eksplodirale' pa je proteklog vikenda počela prva ozbiljna berba ove godine. No, u šumu nisu nahrupili samo berači, nego i straže koje će ih kontrolirati.

Naime, lugari moraju kontrolirati prakticiraju li berači gljivarenje u skladu s Pravilnikom o zaštiti gljiva i drugim propisima. Najorganiziranija kontrola za sada je u Gorskom kotaru, karte za ulazak u šumu kupuju se u šumarijama, a cijenu određuje lokalna uprava, za hobiste jedne, za komercijalne berače druge cijene, dok je za članove gljivarskih udruga koje su članice Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza dovoljna iskaznica sa slikom i plaćenom članarinom, piše Agroklub.

Pravilniku je svrha očuvanje nacionalnog gljivarskog blaga, edukacija pučanstva te ograničenje pretjeranog komercijalnog iskorištavanja: naprimjer, komercijalni berači ne smiju dnevno ubrati više od 10 kg gljiva, ne smije se brati u nacionalnim parkovima, treba platiti dozvolu za branje...

Tako ako gljive skupljate za osobne potrebe, smijete dnevno ubrati najviše dva kilograma gljiva po osobi - i to ako imate dozvolu za branje. Dnevna dozvola za branje gljiva stoji 25, tjedna 125, a mjesečna 250 kuna. U suprotnom, bez dozvole bi mogli platiti kaznu od tisuću pa do sedam tisuća kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook