Prethodni članak
Sljedeći članak

Milanović pohvalio Plenkovića: 'Potpisat ću prijedlog'


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će u petak Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, priopćeno je s Pantovčaka, piše Dnevnik.

U priopćenju se podsjeća da je predsjednik Republike predložio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću još 11. ožujka 2024. imenovanje Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca.

"Imajući u vidu najavu raspuštanja Hrvatskog sabora, predsjednik Republike upozorio je već tada predsjednika Vlade RH kako je izgledno da će mandat ravnatelja SOA-e završiti u trenutku kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada RH te se zbog toga neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-e", podsjeća se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike.

S obzirom na to da još nije formirana nova Vlada, a ravnatelju SOA-e 5. svibnja 2024. završava mandat na toj dužnosti, Milanovićev prijedlog da se Markića imenuje za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e, ističu, "pokazao se sada kao jedino racionalno i odgovorno rješenje.

"Iako je Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e moglo i trebalo biti doneseno još u ožujku, odluku danas tehničkog predsjednika Vlade RH da prihvati njegov raniji prijedlog, predsjednik Republike smatra jedinom mogućom i ispravnom odlukom. Isto tako, dobro je pa i pohvalno što je tehnički predsjednik Vlade RH svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s Predsjednikom Republike kako to propisuju hrvatski Ustav i zakoni", zaključuje se u priopćenju s Pantovčaka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook