Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski sudac napravio potez o kojem bruji cijela Hrvatska: 'Kaznit će me, sigurno'


Dok se još nisu ni slegli dojmovi s velikog derbija hrvatskog nogometa u kojem je Dinamo slavio na Poljudu, a sudili su ga suci iz Njemačke, jedan odlični mladi zagorski sudac, ovih se dana spominje u zanimljivom kontekstu vezanom baš uz odluku HNS-a da 'dovede' strane suce u naš nogomet.

Zdravko Fotivec iz Špičkovine pored Zaboka, koji sudi treći rang hrvatskog nogometa, dakle 2. NL, odlučio se na zanimljiv potez na utakmici između Belišća i Trnja, koju je sudio na Veliku subotu u Belišću.

Na teren je izašao s majicom na kojoj je pisalo: "Ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupo. #NeTrebamoStraneSuce."

Na društvenim mrežama Fotivec je objavio da je 30.3.2024. dan kada je hrvatsko suđenje doživjelo najveću sramotu. Za Zagorje.com Fotivec je sam pojasnio:

''Stojim kod svojih riječi i mislim da je dovođenje stranih sudaca na derbi utakmice veliki šamar mojim kolegama, a zatim i veliki poraz Komisije nogometnih sudaca. Čestitam njemačkom kolegi na suđenju, no smatram da bi isto suđenje mogli prezentirati domaći suci. Razlika je jedino što bi se secirale sve situacije koje su bile rubne, a bilo ih je na ovoj utakmici. Javnost bi iste odmah osudila i nudila svoja rješenja, iako su sudačka ispravna.''  rekao je Fotivec koji napominje kak dio javnosti nije shvatio poruku. ''Svi su uvjereni da je meni bila želja istaknuti sebe u prvi plan, ali svatko tko me poznaje zna da sam skroman i da ne tražim pažnju, samo ono što zaslužujem.''

To možemo i sami potvrditi, jer ovog izvrsnog suca poznajemo dosta godina, iako je još mlad.

Upravo se onda samo po sebi nameće pitanje njegove budućnosti nakon ovog poteza?

''Sigurno će se pokrenuti disciplinski postupak zbog toga jer sam stavio na sebe majicu bez odobrenja HNS-a, što je kažnjivo prema pravilniku da suci iznose takve poruke. A javni istup se sigurno neće nikome sviđati'' – kaže Fotivec, koji je prokomentirao i još neke situacije.

''Kada pričamo o derbijima, jasno je da na utakmici Hajduk - Dinamo ne mogu suditi suci koji su iz Splita ili Zagreba. Svjedoci smo koliko prašine se digne kada vidimo da kolega Pajač bude određen za tu utakmicu. Naravno da pritisak odmah u startu bude puno veći nego što je to bilo sad u ovom slučaju kada je došao strani sudac kojeg se na niti jedan način ne može povezati s bilo kojim klubom. Ako pogledate listu naše elitne skupine, vidite da u samom startu imate mogućnost odabrati tri od 10 sudaca, a to su Bel iz Osijeka, Kolarić iz Čakovca i Zebec iz Varaždina. Svi ostali se na neki način mogu povezati s jednim ili drugim klubom. I sad vam se dogodi situacija kao Belu u Superkupu da isključi trenera Hajduka Leku i bez obzira na to što je utakmica prošla bez drugih spornih situacija, hajdukovci ga nikako nisu htjeli vidjeti na sljedećem derbiju. Svaki povjerenik će onda delegirati nekog drugog dok se dojmovi ne slegnu, a onda automatski imate dva izbora za taj derbi. Zar to nije žalosno i ponovno poražavajuće? Što će biti nakon ove sezone? Hoće li sljedeću sezonu suditi i dalje strani suci ili će suditi naši suci? Mislite li da javnost neće ponovno zazivati strane suce nakon prve pogreške na derbiju? S druge strane, ako je nekome namjera utjecati na rezultat u derbiju kako se to tumači u javnosti, zar mislite da se u "malim" utakmicama ne može gurati "velike" klubove i suditi na štetu onih "malih"? To je jednako tako neregularno kao i loše suđenje i utjecanje na rezultat u derbi utakmicama. Dio moje poruke odnosi se i na ligaški status, kako moj, tako i mojih kolega. Smatram da Hrvatska ima kvalitetnih sudaca koji mogu odsuditi derbi utakmice. Problem je samo što je broj kvalitetnih sudaca na višim ligama premalen pa je izbor delegiranja smanjen, kao što imamo i problem lokacija određenih sudaca'' – navodi zagorski sudac i o problemu govori i kroz dublju pozadinu:

''Lobi gura suce iz većih središta u prvi plan. Prilikom dolaska komisija je javno zborila da neće biti bitno odakle tko dolazi. Svi smo se u manjim sredinama nadali da bude konačno došla prilika i pravedna vremena i za nas. No, nažalost to je samo značilo da će veće kvote dolaziti iz centralnih središta te da će manjim sredinama biti još teže. Svi ti potezi s vrha utječu i na lokalnu razinu. U sudačkim krugovima se sve više priča o nedostatku sudaca, a mi se pitamo kojem nedostatku kad nas na višim ligama ima previše i dobivamo jedva do 10 utakmica kroz cijelu sezonu, što je jako malo. Zamislite da igrač koji se treba razvijati dobije svega 10 utakmica u 30 kola... Kroz ovaj način lobiranja i "guranja" sudaca, manje sredine i županije koje nemaju snagu boriti se sa središtima gube suce. Kako? Gradite sebe kao suca 10 ili 11 godina, kao u mom slučaju, budete strpljivi, radite na sebi i sudite kvalitetno sve utakmice na koje vas delegiraju, slušate lažna obećanja i onda nakon silnih laži shvatite da zapravo samo niste dovoljno "jaki" i da postoje drugi koji su bitniji od vas. Na taj način kvalitetni suci iz manjih sredina prestanu suditi. I što mislite kakvu poruku dobiju mladi suci unutar takvih županija i sredina kada vide da njihov najkvalitetniji sudac odluči odustati od sudačke karijere?

Fotivec je progovorio i o izostanku javne podrške.

''Nitko neće piliti granu na kojoj sjedi. Dobio sam ja stvarno veliku podršku sudaca, čak i od onih koji su na višoj razini, ali nitko ne želi javno istupiti. Svi mi pišu privatno, ali kome to znači? To mi ne treba... Javnost ima veliko nepovjerenje u nas. Mi smo za njih svi isti. Mnogi nas ne poznaju i ne znaju pozadinu naše priče. Zar vi stvarno mislite da bi se ja istaknuo u javnosti da imam "prste u pekmezu?" Pokrio bih se ušima, sudio to što sudim i čekao svoju priliku za napredovanje. Jednako tako vam je vjerojatno i sada jasnije zašto sam "anonimac" i "trećeligaški sudac". Kažu da su najbolji suci oni o kojima se ne piše. E pa za mene osobno ćete teško naći da koji portal piše o repovima. Provjereno sam siguran da ima još mnogo sudaca u istoj situaciji. Greške su sastavni dio i ne bježim od njih. Pobornik sam čak i da suci u HNL-u za vraćanje povjerenja odmah po napuštanju terena za igru odgovore na pitanja novinara o eventualnim spornim situacijama i način kako su ih vidjeli ili doživjeli.'' – iznio je niz zanimljivih prijedloga Zdravko i dodao:

''Komisija se zalagala za vraćanje povjerenja nogometne javnosti u suce i pokretanje nekih drugih inicijativa, poput talent programa. Kada pričamo o vraćanju povjerenja, važno je da sve bude transparentno. U početku je to išlo dobro, članovi komisije su radili analize i prezentirali javnosti pogreške ili dobre odluke sudaca. Ali kako je vrijeme odmicalo, većinom su sve odluke bile prezentirane kao dobre stvari i tu se počela gubiti ta transparentnost. Jasno je bilo da su suci dosta griješili i da ih se pokrivalo u očima javnosti zbog vlastitih interesa. Mnoge crno-bijele situacije, koje su u prethodnim kolima bile prezentirane kao pogreška, prezentiralo se da je to ipak ispravna odluka. Sve u svrhu kako je kome što odgovaralo u tom trenutku. Naravno da je javnost to prepoznala i povjerenje je dodatno padalo. Kasnije se još dogodilo afera s VAR-om i Komisija je svojim odlukama i potezima dovela do toga da pritisak bude prevelik, pogotovo u vrlo napetoj sezoni kada se tri kluba bore za prvaka, što je dovelo do toga da mir moramo tražiti sa stranim sucima na derbi utakmicama. Definitivno najveća sramota i poraz komisije i hrvatskog suđenja.'' – zaključio je zagorski sudac.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook