Prethodni članak
Sljedeći članak

Marko Vešligaj: 'Glas naših malih sredina se mora čuti i u Europskom parlamentu'


Foto: Rikard Jadan

U ponedjeljak predvečer na Kunagori u svojoj rodnoj Pregradi, tamošnji gradonačelnik i kandidat na listi koalicije SDP-a na europarlamentarnim izborima Marko Vešligaj, predstavio je svoj program i plan rada kojeg namjerava provoditi ukoliko ga građani izaberu za svog zastupnika u Europskom parlamentu.

Podršku su mu došli pružiti predstavnici svih zagorskih lokalnih organizacija SDP-a, kao, naravno, i vodstvo županijske organizacije na čelu s predsjednikom Sinišom Hajdašem Dončićem, ali i vodeći ljudi županijskih organizacija SDP-a Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

.

Uz činjenicu da su ga osobno došli podržati i gradonačelnici Koprivnice, Varaždina te Jastrebarskog, posebno se isticala podrška bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, kojeg inače do sad baš i nismo često viđali na stranačkim skupovima i događanjima. Barem ne u Zagorju.

Predstavljajući svoj program, Vešligaj je prvo naglasio kako je upravo SDP stranka koja je pod vodstvom Ivice Račana izvukla Hrvatsku iz izolacije te provela ključni proces koji je rezultirao time da je Hrvatska danas članica Europske unije. Stoga je pozvao hrvatsku javnost da prije svega svoj glas na predstojećim europalamentarnim izborima daju SDP-u.

Kao četvrti na listi, Marko Vešligaj je potom ujedno pozvao građane i da svoj preferencijalni glas daju njemu, koji će se, kako kaže, posebno zalagati da Europska unija još više pomogne razvoju manjih sredina u Hrvatskoj, pogotovo kad je riječ o rješavanju problema javnog prijevoza, kojeg je EU pomogla unaprijediti samo u većim hrvatskim gradovima.

- Glas naših sredina se mora čuti i u Europskom parlamentu, od većih gradskih središta Sjevera i središnje Hrvatske, brdsko-planinskih prostora, do malih urbanih područja, gradića i sela koja se nalaze u županijama koje su dale podršku mojoj kandidaturi i naših pograničnih područja u kojima bi, s obzirom na sredstva koja su na raspolaganju iz EU fondova, trebalo biti prosperiteta i razvoja, a ona su sve praznija. Imamo sjajne europske zastupnike s liste SDP-a, no drago mi je da je SDP prepoznao da u EU parlamentu treba zastupati interese i netko s recentnim iskustvom vođenja lokalne samouprave i poznavanjem problema s kojima se suočavamo. Kao jedan od primjera ću samo navesti ovo - zašto ne bi hitna pomoć mogla funkcionirati s obje strane granice, i spašavati živote na hrvatskoj i slovenskoj te također i mađarskoj strani u Međimurju i Podravini? - zapitao se Vešligaj.

Prekogranična suradnja je pitanje koje nije u fokusu već dulje vrijeme, a mogla bi, osim po pitanju unaprijeđenja sustava hitne medicinske pomoći, omogućiti i bolje zaposlenje i obrazovanje, napomenuo je Vešligaj.

- Želim biti glas onih čiji glas se dosad nije čuo. Živim u takvom području, vodim lokalnu samoupravu i znam što je moguće, a što nije. I baš zato neću obećavati da ćemo srušiti globalistički poredak, ograditi se žicom, i tretirati kao roblje one koji su nam danas potrebni da bi se nastavili razvijati. E pa na takvu Hrvatsku i EU ne pristajem. Ali želim znanje, iskustvo, energiju i načela koja me vode u političkom životu, iskoristiti da osiguramo da se razvijaju naši gradovi, općine i cijeli njihov prostor - zaključio je Vešligaj.

.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook