Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski pčelari žele punionicu meda

Zagorski pčelari traže od Županije sufinanciranje izgradnje Regionalne punionice meda, jedine isplative alternative posl


Zagorski pčelari traže od Županije sufinanciranje izgradnje Regionalne punionice meda, jedine isplative alternative poslovanja za pčelare. Naime, na inicijativu Varaždinske županije, Pčelarske udruge iz Ludbrega i tamošnjeg Poduzetničkog centra u travnju je na tu temu održan sastanak s predstavnicima susjednih županija, među njima i s Krapinsko-zagorskom županijom. Zaključeno je kako bi izgradnja punionice značila povećanje zapošljavanja, rješavanje plasmana meda, povećanje dohotka pčelarima te razvoj pčelarstva, a što će ujedno imati i pozitivan utjecaj na razvoj voćarstva i povrćarstva.

Uključivanjem udruga u taj projekt osigurale bi se potrebne količine meda za kontinuiranu proizvodnju kao i dio potrebnih financijskih sredstava. Ukupno ulaganje u izgradnju punionice meda, kako je rečeno na sastanku pčelara, je oko 2,9 milijuna kuna, u čemu bi, ukoliko se tako dogovori, sudjelovale županije i pčelarske udruge. Dio sredstava planiran je i kreditiranjem HBOR-a. U sadašnjim uvjetima slobodnog tržišta nema nade za prodaju tržnog viška meda po ekonomski opravdanoj cijeni, napominju pčelari, zbog čega bi planirana punionica bila i garancija za sigurnu budućnost ove poljoprivredne proizvodnje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook