Prethodni članak
Sljedeći članak

Dodijeljene pjesničke nagrade Antun Mihanović

Ovogodišnju kulturnu manifestaciju „Dani Antuna Mihanovića“ po treći puta zaredom organizirala je Gradska kn


Ovogodišnju kulturnu manifestaciju „Dani Antuna Mihanovića“ po treći puta zaredom organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica Antun Mihanović Klanjec u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec. Njome je obilježena godišnjica rođenja autora hrvatske himne. Nakon likovne kolonije, središnji dio ove svečanosti s dodjelom nagrada, održan je pod pokroviteljstvom županice Sonje Borovčak.

Gradonačelnik Klanjca Žarko Broz položio je buket cvijeća na grob Antuna Mihanovića, a glumac Adam Končić recitirao stihove ovog pjesnika. Cvijeće je položila i županica Sonja Borovčak, a ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, Snježana Ricijaš, predstavila je himničkog pjesnika po zapisu u knjizi „Hrvatskih velikana“.

Nagrade najboljim mladim pjesnicima dodijeljene su u kino dvorani. Gradonačelnik Broz istaknuo je da ga raduje veliki odziv škola i mladih autora, posebice u kajkavskom izričaju koji je prevladavao na ovogodišnjem natječaju.

Na natječaj je pristiglo 55 radova iz 10 zagorskih osnovnih i srednjih škola te devet radova iz tri srednje škole, što je više nego lani. Povjerenstvo za izbor najuspjelijih radova koji su činili Diana Greblički-Miculinić, Hrvoje Kovačević i Sekica Filko, imalo je tešku zadaću odabrati najbolje.

U kategoriji osnovnih škola prva nagrada dodijeljena je Moniki Volarić (OŠ Donja Stubica) za pjesmu „Zagorski kraj“. Druga nagrada pripala je Ivanu Frljužcu (OŠ A. Mihanovića Petrovsko) za „Zagorsko leto“ i Lisi Bouillet (OŠ Oroslavje) za „Moje dvorišče“ (OŠ Oroslavje), a treća Ivi Jambrešić (OŠ A. Mihanovića Klanjec) za „Najljepši kraj“.
U kategoriji srednjoškolaca, prva nagrada pripala je Moreni Šuk (SŠ Oroslavje) s pjesmom „Tu je moj zvirek“. Drugu nagradu osvojila je Jelena Kamenar (Gimnazija A.G. Matoša Zabok) za stihove „Na svom nebu zvezda“, a treću Marko Vrančić iz iste škole za pjesnički uradak „Znova se budi“.

Sve nagrađene stihove recitirao je Adam Končić, a u programu su još nastupili i ženski vokalni sastav „Fiole“, Sekcija za dvorske plesove KUD-a Antun Mihanović te učenici klanječke škole koji su predstavili svoj istraživački rad o nastanku, usponu i padu Novih Dvora hrvatskog bana Tome Erdödya, legendarnog pobjednika nad Turcima kod Siska. To je i mjesto gdje je posljednje dane svog života proveo, i u njemu 1861. umro, Antun Mihanović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook