Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorje od poplava mogu spasiti samo retencije

Nakon jakih kiša koje su se nedavno obrušile na Zagorje te proglašenja elementarne nepogode za područje općine Đurmanec


Nakon jakih kiša koje su se nedavno obrušile na Zagorje te proglašenja elementarne nepogode za područje općine Đurmanec koje kao i uvijek za takvog vremena zbraja najveće štete, aktualizirane su prastare priče o izgradnji retencijskih jezera koje su jedini učinkovit način sprečavanja poplava na terenu takve konfiguracije. Kako građani iz računa za utrošenu vodu zorno vide da jedan dio ide i za uređenje vodotoka, razvoj sustava vodoopskrbe i slične projekte Hrvatskih voda i distributera, uobičajilo se da nakon ovakvih nepogoda zovu i negoduju jer većina ima dojam da se napravilo nije ništa.

Propadale lokacijske

– U zadnje tri godine od kako sam na mjestu voditelja Hrvatskih voda vodnogospodarske ispostave Krapina-Sutla, ipak je napravljeno dosta toga, i sa zadovoljstvom mogu reći da smo ishodili lokacijske dozvole za gradnju dvije retencije koje će zaštititi dvije najugroženije zone: stubičkog i đurmanečkog kraja – kaže voditelj ispostave Stjepan Merkaš.

Stubički kraj će štititi retencija Burnjak, a đurmanečki Smiljanova Graba, koje svaka za sebe stoje oko 10 milijuna kuna. U planu je izgradnja još tri retencije koje bi bile učinkovit način zaštite cijele županije.

Iz stranačkih izvora pak doznajemo da je državna administracija pri rješavanju ovakvih pitanja i ishođenja silnih dozvola nevjerojatno spora te da je već nekoliko ranije ishođenih lokacijskih dozvola za iste retencije propalo, zbog čega sumnjaju u obećanja da će ove ostati dovoljno dugo važeće da bi se dobila i građevinska dozvola. Kako kažu, elaborat pod nazivom Vodoprivredno rješenje uređenja sliva rijeke Krapina datira još iz 1985., a do sada se nije napravilo ništa osim skupog koncepcijskog rješenja, silnih studija i idejnih projekata. Merkaš potvrđuje da je bilo slučajeva da su lokacijske propadale, no iskreno vjeruje da se to neće dogoditi i ovog puta. Kako lokacijska za Burnjak i Smiljanovu Grabu vrijedi do kraja 2009., vjeruje da će već 2010. početi izgradnja.

Nema muljaže

Inače, novac Hrvatskih voda se, kaže Merkaš, koristi strogo namjenski i uglavnom se, osim solidarnih intervencija u siromašnim općinama, troši tamo odakle je i došao. Problema ipak ima jer godišnji proračun ispostave im je između 12 i 15 milijuna kuna, s čime je teško zadovoljiti potrebe svake od ukupno 32 jedinice lokalne samouprave.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook