Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočki osnovnoškolci osmislili recepte za jela od ostataka hrane

Ovaj zanimljiv projekt je nastao u okviru građanskog odgoja i obrazovanja


Učenici 3. A razreda OŠ K. Š. Gjalskog iz Zaboka i njihova učiteljica Snježana Turk ove su školske godine iz područja građanskog odgoja i obrazovanja pokrenuli projekt: Što učiniti s ostacima hrane? Sve je započelo na jednom satu razrednika na kojem su kroz igru Memori, ponavljali dječja prava iz Konvencije o pravima djeteta. Analizirajući prava, došli su i do prava svakog djeteta na dovoljno hrane i čiste vode. Krenula je priča o hrani. Zaključili su da se broj učenika koji jedu u školskoj kuhinji smanjuje jer im ta hrana ne odgovara. Zapitali su se ima li u svijetu djece koja nemaju hranu na izbor? Koliko je gladne djece u svijetu? Koliko se hrane nepotrebno baca? O ishrani se povela zanimljiva diskusija.

Istraživanje

Na satu prirode i društva učiteljica im je pričala o zdravoj prehrani, a ubrzo im je u goste došla i medicinska sestra koja im je pričala da postoji i nezdrava hrana. Istražujući su saznali da se u školskoj kuhinji tjedno baca oko 375 kg kuhane hrane, što je po učeniku oko 70 dag mjesečno. Istraživanjem u svojim kućama izračunali su da prosječno jedna obitelj kroz tjedan dana baca hrane u vrijednosti oko 38 kuna, što je oko 150 kn mjesečno.

Istražujući na internetskim stranicama saznali su da trenutno u svijetu gladuje preko 800 milijuna ljudi, a prema UN-ovom izvješću približno 20 000 djece dnevno u svijetu umre od gladi. Većina ih je mlađa od 5 godina. S druge strane hrana se nemilosrdno baca. Europa u jednoj godini baci toliko hrane koliko bi bilo dovoljno da se glad u Africi dvaput riješi. Samo naša država Hrvatska godišnje baci oko 400 000 tona zdravstveno ispravne hrane. Hrana je postala otpad koji čak polako ugrožava i našu prirodu i okoliš. Istraživanje provedeno u Europskoj uniji pokazuje da se u trgovinama baca 5 % hrane, u poljoprivredi 10 %, u restoranima 12 %, prerađivači hrane 19 %, a u kućanstvima čak 53 %. Iz razgovora i posjeta pekarnicama grada Zaboka saznali su da one ne bacaju kruh, već od bijelog kruha rade prezle, a ostale vrste kruha daju svinjama. Telefonskom anketom, kao pravi profesionalci, ispitali su većinu restorana KZŽ i saznali da najviše restorana ostacima hrane prehranjuju svinje, tek jedan mali dio rekao je da baca u smeće ili u kompost, a bilo je čak i dobročinitelja koji poklanjaju hranu i beskućnicima. Veći restorani baš kao i trgovine imaju mogućnost povrata robe i zbrinjavanja u ovlaštenim firmama pod bio otpad. S obzirom da se najviše hrane baca upravo u kućanstvima, proveli su i anketu na stotinjak domaćinstava s područja grada Zaboka.

Rezultati ankete pokazuju da čak 40 % anketiranih ostatcima hrane prehranjuje svinje, oko 20% njih baca je u kompost ili zamrzavaju hranu, a 15 % njih baca hranu u smeće ili kanalizaciju. Od hrane obiteljima najviše ostaje kruha, čak 30%, slijede prilozi i guste juhe s oko 20 %, pa meso - 15%, a ostalo otpada na povrće, voće, mlijeko i mliječne proizvode.

Recepti

Većina ispitanika odgovorila je da želi iskoristiti ostatke hrane i da će koristiti recepte koji bi im bili ponuđeni. Kako bi bili sigurni koju vrstu hrane mogu ponovo iskoristiti i na koji način, u goste su pozvali nutricionisticu Luciju Hršak koja je i roditelje i učenike na zajedničkom roditeljskom sastanku u mnogo čemu savjetovala i razveselila činjenicom da se gotovo sva hrana može ponovo prerađivati, potrebno je samo staviti je u frižider 2 sata nakon pripreme ili je zamrznuti.

Zahvaljujući djelatnicima SŠ Zabok i mladim budućim kuharima ugostiteljskog smjera, učenici 3.a razreda i sami su se uvjerili kako uz malo mašte i volje, hrana napravljena od ostataka hrane prekrasno izgleda, divno miriši i jako je ukusna. Zajedno sa svojim roditeljima prionuli su isprobavanju različitih kombinacija iskorištavanja ostataka hrane i svoje rezultate, zahvaljujući sponzorstvu tiskare Signal print, objavili su u maloj zbirci recepata hrane čije su glavne namirnice upravo ostatci hrane. Iz ovog projekta učenici 3.a razreda kroz timski rad naučili su da ljude oko sebe i neke njihove loše navike možemo promijeniti samo velikom snagom volje počevši od sebe samih. Budite i vi jedni od njih! Ne bacajte ostatke hrane! Iskoristite ih ponovo!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook