Prethodni članak
Sljedeći članak

I ove godine bogat program Proljeća u Pregradi

Program će se održavati od 23. ožujka do 1. svibnja


Brojna kulturna, zabavna i sportska događanja očekuju posjetitelje i ovog Proljeća u Pregradi, programa koji će se odvijati od 23. ožujka do 1. svibnja. Sve počinje ovog petka, izložbom „Dvije Ane i Uskrs“ u Gradskoj knjižnici, koju imate priliku pogledati od 18 sati. Uz izložene ideje Anice Kovačić i Ane Vukas možda i vi dobijete inspiraciju za prigodno uskrsno uređenje doma, a već sljedećeg dana u Gradskoj vijećnici od 14 sati možete te ideje i ostvariti na radionici izrade ukrasa, kojima će se prigodno ukrasiti grad za nadolazeće blagdane.

Neizostavni dio proljetnog programa je i manifestacija Kostelska uskrsna pištola, koja će započeti u Velikom tjednu, i to 28. ožujka druženjem starih streljača u prostorijama Keglevićeve straže u Kostelu. Na Veliku subotu, nakon mimohoda kroz Krapinu i prijavka krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru, koje će se zbivati u jutarnjim satima, manifestacija će se svečano otvoriti na zidinama Kostelgrada u 14 sati, kao i prošle godine. Po otvorenju Udruga kostelskih žena priprema izložbu „Uskršnji stol“ u prostorijama područne škole Kostel, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole uveličat će sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača, a uskrsne svečanosti trajat će i u Stipernici tijekom cijelog poslijepodneva. Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti „Jutarnjicu“ u 6 sati, a pucnjeve iz kubura možete također vidjeti i čuti i na Vinagori, u Pregradi ispred Zagorske katedrale te u Plemenšćini. U 16 sati u Kostelu slavit će se misa Večernica uz centralni događaj streljanja iz pištola kuburaša iz okolnih mjesta i gostiju iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Svete Nedjelje, Turopolja i Počasno-zaštitne bojne RH te pratnju Limene glazbe Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

U događanja u travnju uvodi nas Dječji vrtić Naša radost odgojno-obrazovnim projektom Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“, koji će se održati 4. travnja od 10 sati, a već sljedećeg dana vrtić otvara svoja vrata te za sve zainteresirane priređuje likovnu i foto izložbu te glazbeni program i druženje uz zaboravljene igre. Večer provedite u Galeriji Muzeja dr. Zlatka Dragutina Tudjine, gdje će se u 19 sati održati otvorenje izložbe slika Ivana Tuđe iz Oroslavja.

U petak 6. travnja na igralištu NK Pregrada u nogometnoj utakmici snage će odmjeriti Udruga hrvatskih branitelja Pregrade i Veterani NK Pregrada, a u 19 sati počinje program u Galeriji Muzeja, gdje će održati predstavljanje Turističkog portala grada Pregrade uz prigodan program KUD-a Pregrada. Te večeri na Trgu Gospe Kunagorske otvara se i Šator dobre zabave gdje su u petak za dobru i veselu atmosferu zaduženi Boss Band i Gazde, u subotu Barabe, dok u nedjelju nastupaju Optimisti Zagorja. Također, u subotu se na Kunagori održava natjecanje u pripremi kotlovine, a na sportskom centru kod OŠ Janka Leskovara odvijat će se sportski susreti.

Dan Grada na Bijelu nedjelju tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi mimohod povijesnih postrojbi i branitelja ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, priprema se druženje s građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske. Nakon prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin "Povijesna postrojba Kostelska pištola - Keglevićeva straža Kostel" odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvara manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža.

I ove godine u goste dolazi Gfuk, s predstavom „Idi pa vidi“. Kakve se političke igre kombiniraju u malom frizerskom salonu koji je upravo doživio ovrhu ispričat će vlasnica salona, njezina djelatnica Iris te još niz lica iz društvene svakodnevice koja samo na prvi pogled izgledaju obično. Redatelj predstave je Damir Mađarić, tekst potpisuje Ladislav Prežigalo, a glume Mia Krajcar i Marija Kolb. Predstavu možete pogledati 15. travnja u dvorani OŠ Janka Leskovara u 20 sati.

U danima koji slijede GDCK Pregrada će na gradskoj tržnici mjeriti krvni tlak i šećer u krvi, a u istom tjednu očekuje vas i turnir u beli te Pub kviz. Po mjesnim odborima grada uz suradnju s lokalnim udrugama i entuzijastima 21. travnja održava se akcija "Zelena čistka" – jedan dan za čisti okoliš, a istoga dana u večernjim satima u Gradskoj se knjižnici možete opustiti uz program „Kaj buš povedal“ o bogatstvu govora pregradskog kraja, uz glazbeni program Klape Kmeti. Za sve prijatelje knjige i čitanja povodom svjetskog dana knjige u Gradskoj knjižnici održat će se 23. travnja "Noć knjige“. Likovna radionica za djecu „Priče u slikama, Mozaik knjiga“ uz gostovanje ilustratorice Željke Mezić kreće u 10: 30 sati, a od 18 sati možete pogledati izložbu slika „Pregradska vrata i još ponešto“.

Nakon toga, slijede i „Dani glazbe" koje priprema Glazbena škola Pregrada od 23. do 27. travnja serijom radionica, gostovanja i koncerata te 1. školskim natjecanjem učenika, a potom je vikend rezerviran za sportska događanja. Tako će se u subotu 28. travnja na sportskom centru održati turnir u odbojci, a u nedjelju se u Cigrovcu održava sportsko-zabavno druženje.

Program "Proljeća u Pregradi" završava proslavom Praznika rada. Već tradicionalno praznik rada bit će proslavljen na Kunagori uz grah, a u Stipernici, Valentinovu i na Vinagori će se cjelodnevnim kulturno-zabavnim programom slaviti i dan Sv. Josipa radnika.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook