Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočka bolnica najveći gubitaš


Županijsko poglavarstvo prihvatilo je izvješće o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za prošlu godinu. Od še



Županijsko poglavarstvo prihvatilo je izvješće o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za prošlu godinu. Od šest zdravstvenih ustanova Opća bolnica Zabok najveći je gubitaš.



Stoga je na prijedlog Povjerenstva za zdravstvo Poglavarstvo samo upoznato s teškim stanjem u bolnici, a ravnatelj bolnice Ivica Balagović svakog mjeseca mora dostaviti izvještaj o poslovanju bolnice.

Iako povjerenstvo uvažava objektivne činjenice koje su otežale poslovanje bolnice u prošloj godini, a to su povećanje plaća, isplata regresa, božićnice i darova za djecu prema kolektivnom ugovoru ipak se trebalo brinuti i raditi na tomu kako gubitak ne bi bio toliki. Korigirani manjak prihoda prenesen u ovu godinu, a iznosi 13,294.792 kuna. Potraživanja bolnice krajem prošle godine bila su 11,154.147 kuna, a obveze 27,400.224 kuna. Obveze u odnosu na potraživanje veće 16,246.077 kuna. U bolnici zaposleno je bilo 488 radnika, 12 djelatnika više nego krajem 2004. godine.


Ivica Balagović

Kao razlozi lošem stanju navedeno je kako je u bolnici više zaposlenih na određeno vrijeme zbog zamjena za bolovanje te da su se znatno povećali izdaci za lijekove, krv, energiju te održavanje medicinske opreme. Članovima povjerenstva za zdravstvo Krapinsko-zagorske županije te Upravnom vijeću bolnice neprihvatljivo je da bolnica nije potpuno iskoristila ugovoreni novac HZZO-a zbog neispostavljenih faktura, što znači da nisu ispunili plan rada. Povjerenstvo je upozorilo da se ubuduće bolovanja u zdravstvenim ustanovama smanje te da se više kontrolira koja su bolovanja opravdana, a koja nisu.

Bolničko Upravno vijeće odlučilo je donijeti plan štednje i racionalizacije. Nedavno je novi ravnatelj bolnice Ivica Balagović, zamoljen da komentira stanje u bolnici, samo kratko rekao kako u ovom trenutku nema što dodati.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice također je u gubitku. Manjak je prihoda u odnosu na izdatke 2,911.353 kuna. Kad se tomu pridoda manjak iz prošlih godina, u 2006. presnosi se 11,821.904 kuna manjka.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook