Prethodni članak
Sljedeći članak

Beba koju su pronašli u Zaprešiću, ide u Nazorovu, cijeli tim pratit će njen razvoj


- Zvali su nas jučer iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, područnog ureda u Zaprešiću i rekli nam da trebaju smještaj za bebu. Naravno da smo im rekli da ćemo djetetu osigurati privremeni smještaj. Primamo tako male bebe kad navrše minimalno 3 kilograma. U ovom slučaju je beba još ispod te težine, rekla je za 24sata Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu iz Nazorove.

Ističe kako je u ovom slučaju najbolja opcija da beba dođe u dom gdje imaju, navodi, cijeli tim koji prati bebin razvoj.

- Trenutno što se tiče smještaja tako male djece imamo dovoljno kapaciteta. Prethodnih smo godina bili prebukirani. No otvorili smo novi odjel na Jarunu koji prima djecu od 0 do 7 godina pa imamo mjesta i uspjeli smo smanjiti naše grupe - istaknula je ravnateljica i navodi kako je za bebu najbolje da dođe kod njih jer imaju pedijatre, stručnjake za rano razvojnu podršku, psihologe i socijalne radnike. U kontaktu smo s područnim uredom u Zaprešiću da vidi hoće li se naći biološki roditelji. Ako se ne pronađu, onda se nakon tri mjeseca treba pokrenuti postupak posvojenja i to od strane područnog ureda u Zaprešiću. Oni će imenovati skrbnika za dijete, upisati ga maticu rođenih - dodala je Ćurković Kelava koja je svom 30-godišnjem radu dosad imala pet slučajeva ostavljenih beba.

- Na sreću nismo imali česte slučajeve nahočadi. Sjećam se par slučajeva napuštene djece koju smo mi primili. Centar je bio taj koji im je osigurao smještaj kod nas, a kasnije su one posvojene. Centar je također vodio svu proceduru oko posvajanja. Mi ne sudjelujemo u tome, niti imamo utjecaja na posvojenje, što ljudi često ne znaju pa se nama obraćaju. A trebaju se javiti područnom centru - navodi ravnateljica Nazorove.

24 sata kontaktirali su i Hrvatski zavod za socijalni rad gdje su im rekli da ne mogu otkrivati podatke o bebi.

- Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi. Zbog načela tajnosti i zaštite osobnih podataka, kao i činjenice da se radi o djetetu, nismo u mogućnosti dati više informacija - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook