Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Matici umirovljenika KZŽ dodijeljeno 400 tisuća kuna, a Društvu Crvenog križa KZŽ 390 tisuća kuna

Ugovori su potpisani s Krapinsko-zagorskom županijom


Danas je u Krapini održano potpisivanje Ugovora za sufinanciranje rada Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije te Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.

U ime Matice umirovljenika Ugovor je potpisala zamjenica predsjednika Zdenka Grilec, a u ime Društva Crvenog križa njegov predsjednik Davor Šimunović.

Tako je Matici umirovljenika za 2019. godinu dodijeljeno 400 tisuća kuna, 390 tisuća kuna je dodijeljeno Društvu Crvenog križa KZŽ, od čega je 310 je zakonska obaveza Županije, a ostalih 80 tisuća je, kako je objasnila Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug su dodatna sredstva kojima se nastoje uvažiti stvarne potrebe u Društvu Crvenog križa KZŽ.

Kako je objasnila Gregurović Šanjug Matica umorivljenika Krapinsko-zagorske županije djeluje od 1993,. godine, a djeluje kao zajednica gradskih odnosno općinskih udruga umirovljenika kojih ima 25, a Matica broji gotovo 10 tisuća članova osoba životne starije dobi kako provodi brojne aktivnosti koje su uglavnom usmjerene na unapređenje prava umirovljenika vezanih iz prava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ali i razne aktivnosti vezane za organizaciju slobodnog vremena umirovljenika. -  Krapinsko-zagorska županija kroz financiranje udruga umirovljenika ostvaruje skrb o osobama starije životne dobi koja je u svim ključnim i strateškim dokumentima utvrđena je kao prioritet. Zadnjih deset godina Županija ima model finanicranja izravne dotacije Matici umirovljenika koja svoja sredstva dodjeljuje udrugama koje djeluju na općinskim i gradskim razinama - rekla je Gregurović  Šanjug i dodala kako Matica umirovljenika svoja sredstva zatim dodijeljuje udrugama koje djeluju na općinskim i gradskim razinima.

- Društvo Crvenog križa djeluje kao krovna organizacija i zajednica šest društava Crvenog križa. Njegovo djelovanje utvrđeno je zakonom o Crvenom križu, bavi se različitim socijalnim, humanitarnim i zdravstvenim djelatnostima, organizacijom i opremanjem županijskog interventnog tima, radom s mladeži, a ističe se u promicanju volonterstva i dobrovoljnog darivanja krvi - objasnila je Gregurović Šanjug i podsjetila kako su županije ssukladno Zakonu o Crvenom križu obavezne financirati Županijska društva Crvenog križa u iznosu od 0,7 posto izvornih županijskih sredstava, od čega se 0,5 posto odnosi na osnovni program rada županijskog Društva Crvenog križa, a 0,2 posto na rad i djelovanje službe traženja. - Krapinsko-zagorska županija tijekom proteklih godina nastoji izdvojiti sredstva iznad zakonskog minimuma kako bi se unaprijedio rad Društva. Većina tih sredstva bilo je usmjerno prema uređenju prostora u kojem djeluje Društvo Crvenog Križa KZŽ i GDCK Krapina, na jačanje opremljenosti Županijskog interventnog tima, a dio sredstva Društvo je raspoređivalo prema svojim članicama koji djeluje na gradskoj razini - rekla je Gregurović  Šanjug.

Zamjenica predsjednika Matice umirovljenika Zdenka Grilec zahvalila je Županiji i spomenula kako je njezino društvo iznimno aktivno. Osvrnula se i na stanje mirovina u Hrvatskoj. - Borimo se za prava umirovljenika. Malo tih prava se u zadnje vrijeme u Hrvatskoj ispunjava jer ova Vlada za nas nema razumijevanja budući da mnogo umirovljenika ima mirovinu manju od 1500 kuna - istaknula je Grilec.

- Dodijeljena sredstva Crvenog križa KZŽ utrošit će za unapređenje razvoja šest gradskih društava Crvenog križa u županiji, dodijelit ćemo iz donacije za kapitalne investicije. Educirat će se djelatnici i volonteri vezano za sve djelatnosti koje imamo, vršit ćemo pripremu edukaciju i nabave opreme za zaštitu i spašavanje i za krizne situacije, a nećemo niti zanemirati informatizaciju društava i obilježavanja važnih datuma kao što je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi - istaknuo je Davor Šimunović dodavši kako je Društvo Crvenog križa KZŽ jedno boljih društava u Hrvatskoj po brojnim pokazteljima.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako su ova dva potpisivanja ugovora bitnija nego što se na prvi pogled čini. - Kad govorimo o Matici umirovljenika govorimo o našim roditeljima, djedovima i bakama koji su pošteno odradili svoj radni vijek no nažalost poštena mirovina u Hrvatskoj je ispod 40 posto u odnosu na prosječnu plaću. U Krapinsko-zagorskoj županiji je prosječna plaća bez obzira na sve gospodarske pokazatelje jedna najnižih u Hrvatskoj. Naše sufinanciranje Matici je poticaj da mogu biti aktivni i da vode brigu o svojim članovima i o onima koji su najlošijeg mirovniskog stanja i provode svoje aktivnosti - rekao je Kolar.

-Po broju darivatelja krvi Krapina u Hrvatskoj prednjači, a tu su i ostala gradska društva koja su aktivna, a iskazali su tijekom migracijske krize, kao i sada nedavno vezan za ekološki incident za zagađenje vode - rekao je Kolar, a najavio je da je plan da se dokupi novi prostor od 85 kvadrata za rad Župijskog društva Crvenog križa što bi se trebalo realizirati do kraja godine, a rebalansom proračuna bi se za to trebala osigurati dodatna sredstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook