Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljeni rezultati istraživanja „Upoznajte tajanstveni svijet zagorskog podzemlja“

Javna ustanova Zagorje zeleno, Speleološka udruga "Kraševski zviri", Planinarsko društvo “Strahinjčica” Krapina i Gradska knjižnica Krapina  organizirali su 25. travnja 2024. godine u Gradskoj knjižnici Krapina predstavljanje rezultata istraživanja „Upoznajte tajanstveni svijet zagorskog podzemlja“.

Vinka Dubovečak predstavila je rezultate speleoloških istraživanja koje je provela Speleološka udruga "Kraševski zviri" od 2021. do 2023. godine. Ukupno je u sklopu istraživanja istraženo 30 speleoloških objekata na području Krapinsko-zagorske županije. Istraživanja je financirala Javna ustanova Zagorje zeleno.

Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je istraženo 78 špilja i jama (od čega 59 objekata od strane Speleološke udruge "Kraševski zviri" ), dok 11 objekata tek čeka svoj red za istraživanje.

Istraženi speleološki objekti pronađeni su metodom pretraživanja terena ili dojavom lokalnog stanovništva.  Objekti se mogu klasificirati na prirodne i umjetne speleološke objekte.  Prirodni speleološki objekti su špilje, jame, kaverne, ponori koji su nastali procesom okršavanja, dok su umjetni speleološki objekti nastali radom čovjeka (iskopavanjem materijala i slično).

Za svaki istraženi speleološki objekt izrađen je speleološki nacrt, na ulazu speleološkog objekta postavila se pločica koja dokazuje da je objekt istražen te je napravljena fotodokumentacija ulaza i unutrašnjosti speleološkog objekta.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najdulji istraženi speleološki objekti su:

  1. Sutinščica 254 m u općini Mače
  2. Židovske jame 95.8 m na Medvednici
  3. Kaverna Hanžekica 41 m na Ivančici

U Krapinsko-zagorskoj županiji najdublji istraženi speleološki objekti su:

  1. Hanžekova jama -25.5 m
  2. Kaverna Hanžekica -18 m na Ivančici
  3. Minđalovka -9.7 m na Ivančici

Na Strahinjčici tijekom monitoringa špilje Vilina jama  pronađene su špilje Vilica i špilja Udo vuska koje su istražene 2023. godine. Sve navedene špilje se nalaze na brdu Slon na Strahinjščici. Špilju Vilina jama istražio je Speleološki odsjek HPD Željezničar 2003. godine. Horizontalna duljina špilje iznosi 21 metar što je čini najduljom špiljom na Strahinjščici.

Špilja Ranogajka pronađena je tijekom pretraživanja terena prilikom posjeta ulazu Gnjusne jame, najdubljoj jami Strahinjščice. Špilja se nalazi podno ulaza Gnjusne jame.

Špilja Križnjak na Ivančici  bila je najljepše iznenađenje u 2023. godini od svih istraženih speleoloških objekata zbog dvorane dimenzija 2x10 m te visine 15 m.

Zagorje je prava bajka prepuna tajnovitih špilja i jama, nekih skriveni, nekih poznatih, ali i spominjanih u legendama i pričama. U svojem predavanju Željko Žnidarić na zanimljiv način predstavio je spoj legende o Čehu, Lehu i Mehu, špilju Vilinske jame i hrvatsku peruniku na Golešu.

Zahvaljujemo Speleološkoj udruzi "Kraševski zviri" Ivanec na trudu, naporu i zalaganju za očuvanje i istraživanje svijeta zagorskog podzemlja. Zahvaljujemo svima koji su došli na izlaganje.

Tekst i fotografije: Javna ustanova Zagorje zeleno i Speleološka udruga "Kraševski zviri"

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook