Prethodni članak
Sljedeći članak

Velika akcija u rijeci Sutli u Kumrovcu: Sudjelovalo čak 60 ronioca


U organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti 'Zaron' iz Krapinskih Toplica, a uz potporu Krapinsko-zagorske županije i suorganizaciju Općine Kumrovec, jučer je povodom Dana planeta Zemlje održana tradicionalna ronilačka akcija „Eko akcija”.

Akciju je pohvalio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo kako rijeka Sutla ima poseban status što se tiče zaštite, posebice zato jer je zaštićena i u Naturi 2000. „Uglavnom se u ovim akcijama u koritu Sutle znala naći koja odbačena guma. Međutim, ova danas lokacija u Kumrovcu, palo je jedno drvo sa slovenske strane preko čitavog toka i tu se gomilao plastični otpad. Vjerujem da je to jedino takvo odlagalište ili neuređeni dio Sutle u čitavom njenom toku“, rekao je župan Kolar te ujedno zahvalio svima koji sudjeluju u akciji. „ Krapinsko-zagorska županija je pokrovitelj, suorganizator svake ovakve akcije koje naš ronilački klub radi na području županije. Ja se dečkima i curama, koji su danas odlučili provesti subotu čisteći našu Sutlu, stvarno od srca zahvaljujem“, poručio je župan Kolar.

Akcija je održana u Kumrovcu na rijeci Sutli, a u pomoć je stiglo 60 ronioca iz Varaždina, Kutine, Požege, Zagreba te domaćeg kluba Zaron. Da se neugodno iznenadio stanjem rijeke u tom dijelu istaknuo je predsjednik kluba Zaron, Bogdan Celinić. - Jako je onečišćeno, neugodno sam se iznenadio. Nismo očekivali da će biti toliko smeća, tamo gdje mi inače čistimo je smeće obično na dnu pa mi ronimo, a ovdje će biti vrlo malo ronjenja - rekao je predsjednik Zarona Celinić te dodao kako to nije jedina akcija koju organiziraju te da sudjeluju u raznim akcijama po čitavom Jadranu. - Uvijek smo pozvani, od Kvarnera pa do Dalmacije, a slijedeća eko akcija je slijedeći tjedan 21.4. u Lošinju gdje nas ide 20-ak iz Zagorja, našeg kluba - rekao je Celinić.

U akciji je sudjelovalo i Športsko ribolovno društvo “Sutla” Klanjec čiji predsjednik Igor Malos je rekao kako se o čistoći i ljepoti rijeke Sutli i inače brinu, zajedno sa Zagorje zeleno i Županijom. -Po nalazima, Sutla nije pretjerano onečišćena, ali nam dolazi dosta zagađenja sa slovenske strane, sa poljoprivredne strane sa pesticidima i to je dosta veliki problem, teško rješiv - rekao je Malos te istaknuo kako je riblji fond u rijeci Sutli loš.

-Od 2000. godine imamo jako problem sa kormoranom koji je definitivno uništio čari sutlanskog ribolova. Krajem 90-ih smo imali oko 1300 članova, a sada smo spali, zbog nedostatka ribe, na 70 članova. Tu su nam zaštitili i devet vrsta ribe, ujedno su nam napravili i stanište vidre, koje nam godišnje radi strašnu štetu, a odštetu ne možemo dobiti. Imamo dva jezera na kojima  nam vidre godišnje naprave 20-25 tisuća eura štete, a mi možemo kupiti nekakvu tonu ribe. Nemoguće je financijski nadoknaditi tu štetu koju nam vidre naprave – rekao je Malos.

 .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook