Prethodni članak
Sljedeći članak

Vaše vijesti: Dječji tjedan u Svetom Križu Začretju

U prvom punom tjednu mjeseca listopada u našem se mjestu, kao i u ostalim mjestima i gradovima Lijepe Naše, već tradicionalno obilježava Dječji tjedan.



U prvom punom tjednu mjeseca listopada u našem se mjestu, kao i u ostalim mjestima i gradovima Lijepe Naše, već tradicionalno obilježava Dječji tjedan. Ove se godine taj tjedan smjestio u vremensko razdoblje između 7. i 13. listopada, a njegov osnovni moto činila je izreka „Ljubav djeci prije svega!“ uz koju se smjestila i izreka „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge“. Te rečenice izražavaju ljubav i odnos odraslih prema djeci te važnost osluškivanja dječjega glasa.

Društvo „Naša djeca“ Sveti Križ Začretje već dugi niz godina provodi različite aktivnosti kojima želi iskazati svoju ljubav i brigu za djecu pa je tako, u skladu s navedenim motom i uz potporu svih lokalnih udruga koje se bave djecom, odlučilo pokrenuti akciju dobivanja statusa „Općina prijatelj djece“. Simbolično, tu smo akciju odlučili započeti upravo u Dječjem tjednu pa smo svemu dodali još i svoj moto: „Budimo općina prijatelj djece“.

Dječje poruke odraslima

Za dobivanje željenog statusa, osim podrške udruga, potrebna je i potpora načelnika općine te cjelokupne lokalne vlasti, stoga smo Dječji tjedan započeli dječjim porukama odraslima, a osobito načelniku naše općine, Marku Kosu. Učenici 2. i 3. razreda u svojim su porukama opisali kako iz njihove perspektive izgleda (ili bi trebala izgledati) općina prijatelj djece.

Posjet načelniku općine

U srijedu 9. rujna, kako bi „objavili“ svoju želju za pokretanjem akcije, predstavnici lokalnih udruga koje se bave djecom (djeca iz Dječjeg vrtića, DND-a Sv. Križ Začretje, Cvrkutića, Creativitasa, KUD-a i NK Jedinstva) posjetili su načelnika Marka Kosa.

U ime DND-a kao pokretača akcije, obraćanje načelniku s nekoliko uvodnih riječi o razlogu posjeta započela je predsjednica udruge, Nevenka Sinković. Dječji savjet načelniku, da uvijek ostane velik kao dijete, u ime vrtića uputio je Mihael Šeb recitirajući pjesmicu Enesa Kiševića: „Velik kao dijete“. Osim korisnog savjeta, djeca su načelniku poklonila i kapu s porukom odraslima. Kako bismo ga upoznali s dužnostima koje nas čekaju na putu do ostvarivanja cilja akcije, učenica OŠ Sveti Križ Začretje, Mirta Mirt, upoznala je načelnika s koracima koji su potrebni da bismo došli do cilja projekta „Budimo općina prijatelj djece“.

Svojom završnom rečenicom „Sretno dijete - sretna općina“ Mirta je očarala načelnika jer je on odlučio podržati projekt i donijeti službenu odluku o njegovoj provedbi. Da bi ga još bolje upoznali s dječjim željama, učenica Karla Dlesk, u ime svih osmaša, pročitala je Pismo načelniku u kojem su opisani svi problemi s kojima se susreću djeca u našoj općini i iznesene želje o sadržajima kakve bi u njoj htjeli imati. Načelnik se zatim obratio djeci i pokazao brigu za njih te istaknuo da su mu njihove želje vrlo važne i da će, kao i dosad, činiti sve što je u njegovoj moći da se unaprijedi život djece u našem mjestu. Susret je završio u djeci najdražem tonu, pjesmom i slatkišima. Kako bi za pokretanje akcije saznali svi mještani općine, djeca su na trgu izvjesila balone s motom akcije i oslikala prostor oko fontane.

Vesele štafetne igre

Dobivanje potpore načelnika proslavili smo veselim štafetnim igrama na igralištu škole. Igre je osmislila i vodila odgojiteljica predškole, teta Dunja Jurina, a sudjelovali su polaznici predškole i nižih razreda. Djeca su se natjecala u vožnji tački, bacanju klipova kukuruza u košaru, nošenju jabuka u marami, „ruženju“ kukuruza, kotrljanju buča i prenošenju kestena u žlici. Sve su ekipe bile pobjedničke u nekoj aktivnosti te su nagrađene sokovima i slatkišima.

„U duru i molu za vrtić i školu“

Aktivnosti Dječjeg tjedna zaključili smo u petak predstavom za djecu kazališta „Šareni svijet“. Glumci su na vrlo zabavan i zanimljiv način animirali djecu i potaknuli ih na pjesmu i ples. Djeca su dvoranu napustila sa smješkom na licu pa se nadamo da smo na taj način uspjeli probuditi kazališni duh u njima i njihovim roditeljima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook