Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljen novi ustroj županijskih upravnih tijela

U prostorijama Krapinsko–zagorske županije održana je danas konferencija za novinare na temu novog ustrojstva upravnih tijela Županije


U prostorijama Krapinsko–zagorske županije održana je danas konferencija za novinare na temu novog ustrojstva upravnih tijela Županije.

U uvodnim riječima župan Željko Kolar je istaknuo kako se analizom stanja u upravnim tijelima, obujmu poslova i efikasnosti rada došlo do zaključka da je potreban drugačiji ustroj kako bi službe bile brže, efikasnije te kako bi odgovorile novim izazovima nakon ulaska u Europsku uniju.

Također, najavio je kako nema velikih promjena jer je Županija i dosad dobro funkcionirala. Županija je dosad imala osam upravnih odjela – UO za poslove župana i Županijske skupštine, UO za gospodarstvo i  financije, UO za poljoprivredu, UO za promet i komunalnu infrastrukturu, UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, UO za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, UO za obrazovanje, kulturu, šport i  tehničku kulturu, UO za opće i zajedničke poslove te Jedinicu za unutarnju reviziju.

Župan je predstavio novi ustroj županijskih upravnih tijela:

Krapinsko-zagorska županija jedna je od rijetkih županija u Hrvatskoj koja ima odjel za poslove župana i Županijske skupštine u jednom upravnom tijelu, a obzirom da će Županijska skupština preuzeti drugačiju ulogu i način rada u ovom sazivu, formirat će se zasebni Upravni odjel za poslove Županijske skupštine te zaseban Ured župana.

Spojit će se pojedina područja u Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove jer je odjel kao takav neophodan obzirom da se svi županijski natječaji raspisuju upravo iz tih odjela, kao što i priprema projekata za prijavu na EU fondove kreće iz tih područja te će na taj način biti lakša komunikacija i koordinacija aktivnosti.

Sljedeći je Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu gdje je područje javne nabave izuzeto iz Upravnog odjela za opće i zajedničke poslove te zbog uske povezanosti pridodano području financija i proračuna. Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i  tehničku kulturu te Upravni odjel za opće i zajedničke poslove (izuzev poslova javne nabave) ostaju kao i u sadašnjem ustroju.

Pročelnici na čelu postojećih upravnih odjela ostaju kao i dosad, dok će za nove upravne odjele bit će imenovani vršitelji dužnosti pročelnika, a zatim će u roku 30 dana za pročelnike biti raspisani natječaji za pročelnike.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki izrazila je zadovoljstvo novim ustrojstvom naročito u dijelu gdje će se Krapinsko–zagorska županija pridružiti županijama koje imaju odvojenu predstavničku od izvršne vlasti.

Dodala je kako će neke od promjena biti informatizacija Županijske skupštine, odnosno članovi će materijale dobivati elektroničkim putem, otvorit će se web stranica Skupštine u sklopu županijske web stranice, Skupština će biti prisutna i na društvenim mrežama, aktualni sat će biti na svakoj sjednici Županijske skupštine, a mijenjat će se i Poslovnik o radu Županijske skupštine.

Odluka o novom ustrojstvu upravnih tijela Krapinsko-zagorske županije jedna je od točaka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Županijske skupštine koja će se održati u ponedjeljak 21. listopada 2013.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook