Prethodni članak
Sljedeći članak

Žarko Tušek nije ušao u Sabor, ali dobiva novi i utjecajan posao


Utjecajni zagorski HDZ-ovac Žarko Tušek bit će novi državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje već dulje od osam godina vodi HDZ-ovac Oleg Butković. Informacija je potvrđena od više izvora u HDZ-u, iako je službeni stav odgovornih "da se o državnim tajnicima još nije razgovaralo", pišu 24 sata.

Tušek je do prije tri godine bio predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, član predsjedništva HDZ-a, i bio je u planovima vodstva stranke za ministarsku funkciju. Ispao je iz kombinacija nakon afere "Kaj bi ti štel biti". Pred lokalne izbore 2021. nudio je nezavisnom vijećniku Viktoru Šimuniću tajno financiranje kampanje, tajni pakt i funkcije. Tušek je imao ideju da Šimunić ide kao nezavisni na izbore za županiju uz HDZ-ovo tajnu pomoć, a onda da nakon izbora sklope koaliciju i skinu s vlasti SDP u toj županiji. Sastanak je održan u klijeti, a Tušek se u službenoj izjavi zaklinjao da su to sve laži i da on nikad takvo nešto ne bi činio jer je moralna osoba. Međutim, 24sata su imala snimku s tog sastanka.

Premijer Andrej Plenković je prva dva dana branio Tušeka da je pogriješio i da je navučen, a njegova čuvena rečenica bila je da mu "radari ne funkcioniraju u klijeti". Međutim, nakon što su 24 sata objavila i dio snimke na kojoj Tušek govori da u Vladi ima puno nesposobnih i da bi ih on "pola pobrisal", Plenković mu je naložio podnošenje ostavke za mjesto čelnika zagorskog HDZ-a. Ostao je saborski zastupnik i predsjednik odbora za gospodarstvo. Uskok je uz vrlo neobična obrazloženja odbacio kaznenu prijavu za trgovinu utjecajem. Naveli su da Šimunić nije bio županijski vijećnik te da nakon sastanka nisu poduzete nikakve konkretne radnje kako bi se pogodovanje i realiziralo, što je bilo i nemoguće jer je Šimunić odmah sve prijavio.

Tušek je prozvan i za kadroviranje po državnoj tvrtki Narodne novine. U međuvremenu je zahladio i odnos sa sadašnjim predsjednikom zagorskog HDZ-a Zoranom Gregurovićem. Tušek je na zadnjim izborima bio na šestome mjestu na listi, nije prošao direktno u Sabor. Ali nije ušao ni kao zamjena, nego su ušli drugo dvoje HDZ-ovaca s manje glasova. I to zato što mu je Plenković namijenio mjesto državnog tajnika, objasnili su za 24 sata sugovornici iz stranke.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook