Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz kuće potrebno više zaštitnih zidova od buke

Lijepo vrijeme ide na ruku izvođačima radova na dionici autoceste Krapina - Macelj. Do proljeća sljedeće godine, točnije


Lijepo vrijeme ide na ruku izvođačima radova na dionici autoceste Krapina - Macelj. Do proljeća sljedeće godine, točnije 28. ožujka, kada bi prema najavama dionica trebala biti tehnički pregledana i puštena u promet potrebno je još mnogo toga napraviti, a gradnju prate i brojni problemi.

Na zahtjev Općine Đurmanec i mještana koji žive u neposrednoj blizini autoceste predstavnici Županije, općine i izvođača radova obišli su dionicu od čvora Krapina do čvora Trakošćan u Maclju. Na deset kilometara buduće autoceste koja prolazi općinom Đurmanec projektom je previđeno 12 zaštitnih zidova od buke.

Općina traži da se naprave zaštitni zidovi i kod silaznice čvora Đurmanec te kod vijadukta Ravninšica, gradnja kojeg nije predviđena projektom, a zbog blizine naselja takva je zaštita potrebna.

Na cijeloj dionici od Zaprešića do Velike Vesi, koja je sagrađena prije deset godina, nema ni jednog zaštitnog zida jer prema tadašnjim zakonskim propisima oni nisu bili obvezni. Sada je Županija naručila mjerenje buke uz autocestu u općini Sveti Križ Začrteje.

Osim zvučnih zidova velik je problem i buduća usporedna cesta Đurmanec - Macelj, a to je postojeća Zagorska magistrala, koja je na nekim dijelovima ušla u trasu autoceste. Pristupni putovi nisu dobro riješeni, nestala su i ugibališta za autobuse i to kod naselja Fruki i Lamoti. Potrebna je i rekonstrukcija raskrižja u naselju Smiljanova graba.

Mještani se moraju traktorima voziti magistralom jer drugog puta nemaju. A žale se i na slabu zaštitnu ogradu kod vijadukta Gornji Macelj, gdje su prve kuće od vijadukta udaljene samo 30 metara. Aleksandar Čaklović, član uprave Autoceste Zagreb - Macelj, kazao je kako su sa svim zahtjevima upoznato ministarstvo koje je već pokrenulo postupak dopune projekta za zvučne zidove i usporednu cestu.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook